Kontakta oss

INRIKES

Stefan Löfven avgår

Publicerat

den

Löfven - Foto: Bengt Nyman Vaxholm

INRIKES    Statsminister Stefan Löfven kommer avgå i samband med Socialdemokraternas partikongress i höst. Beskedet kom under Löfvens årliga sommartal tidigare idag.

Efter partikongressen i november kommer Stefan Löfven begära att bli entledigad som statsminister. Stefan Löfven uppger att beslutet har mognat fram den senaste tiden. Samtidigt ser det även ut som att Stefan Löfven inte kommer kunna få igenom sin egen höstbudget. Vänsterpartiet har ställt krav om ökade satsningar på jämlikheten och Centerpartiet vägrar släppa igenom en budget som har förhandlats fram med Vänsterpartiet. Hur statsminister Löfven än gör sitter han kvar i den politiska rävsaxen. Ett faktum som lär ha spelat stor roll när det gäller Löfvens beslut att avgå.

– I nästa års valrörelse kommer Socialdemokraterna ledas av någon annan än mig. Jag har meddelat partiets verkställande utskott och valberedningens ordförande att jag vill lämna uppdraget på partikongressen i november, sa Löfven under sommartalet.

– Det har varit fantastiska år. Jag har haft fokus att göra det bästa för Sverige och alla människor som lever i vårt fantastiska land. Men allting har ett slut. Jag vill ge min efterträdare de bästa förutsättningarna.

– Nu börjar processen att ta fram min efterträdare.

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuellfokus.se