Kontakta oss

ARBETSLIV

H&M sparkar gravida och tvingar kvinnor slavarbeta i fabrikerna

Publicerat

den

UTRIKES| Klädjätten H&M säger sig jobba med fack, regeringen och FN för att förbättra anställdas förhållanden. Men en ny rapport om dåliga förhållanden vid klädfabriker i Kambodja och Indien visa totala motsattsen till vad H&M påstår.

Klädjätten H&M säger sig jobba med fack, regeringen och FN för att förbättra anställdas förhållanden. H&M fick kritik 2011 för dålig arbetsmiljö och slavlikmande arbetsförhållanden. Men en ny rapport om dåliga förhållanden vid klädfabriker i Kambodja och Indien visa totala motsattsen till vad H&M påstår att företaget förbättrat sig. Rapporten är framtagen av organisationen Asia Floor Wage Alliance visar att sömmerskor som gör kläder för H&M i fabriker i Delhi och Phnom Penh har låga löner, tvingas till övertid och riskerar att förlorar jobbet om de blir gravida.

Rapporten, där 50 arbetare i Indien och 201 i Kambodja har följts mellan augusti och oktober förra året, visade att fabrikerna räknar med två timmars övertid per dag. Enligt rapporten tvingas arbetare i Indien att arbeta till två på natten, för att sedan tvingas stämpla in igen klockan nio på morgonen.

I båda länderna har kvinnor som blivit gravida fått sparken. De flesta får tillbaka jobbet efter graviditeten, men då får de gå in på samma villkor som nyanställda.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se