ARBETSLIV

H&M sparkar gravida och tvingar kvinnor slavarbeta i fabrikerna

UTRIKES| Klädjätten H&M säger sig jobba med fack, regeringen och FN för att förbättra anställdas förhållanden. Men en ny rapport om dåliga förhållanden vid klädfabriker i Kambodja och Indien visa totala motsattsen till vad H&M påstår.

Klädjätten H&M säger sig jobba med fack, regeringen och FN för att förbättra anställdas förhållanden. H&M fick kritik 2011 för dålig arbetsmiljö och slavlikmande arbetsförhållanden. Men en ny rapport om dåliga förhållanden vid klädfabriker i Kambodja och Indien visa totala motsattsen till vad H&M påstår att företaget förbättrat sig. Rapporten är framtagen av organisationen Asia Floor Wage Alliance visar att sömmerskor som gör kläder för H&M i fabriker i Delhi och Phnom Penh har låga löner, tvingas till övertid och riskerar att förlorar jobbet om de blir gravida.

Rapporten, där 50 arbetare i Indien och 201 i Kambodja har följts mellan augusti och oktober förra året, visade att fabrikerna räknar med två timmars övertid per dag. Enligt rapporten tvingas arbetare i Indien att arbeta till två på natten, för att sedan tvingas stämpla in igen klockan nio på morgonen.

I båda länderna har kvinnor som blivit gravida fått sparken. De flesta får tillbaka jobbet efter graviditeten, men då får de gå in på samma villkor som nyanställda.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

2 kommentarer

2 Comments

 1. peter

  2016-08-01 den 10:46

  I många dylika länder så är det pengar och mutor som gäller , de \”fackliga\” är garanterat mutade eller hotade att hållakäft och titta bort !?

  Det är inte H&M som äger eller styr fabriken och det är heller inte H&M\’s egna fackgubbar som går i fabriken !

  Antagligen så är det så att om fabrikerna börjar med europeiska värderingar i arbetslivet så stiger kostnaderna i slutänden för produkterna och fabriken förlorar kunder då och får stänga !?

  Det värsta är att det är kunderna i affärerna som kräver att det ska vara billigt och ändå hålla bra kvalitet , då blir det istället arbetarna i andra änden som får betala ! !

  • peter

   2016-08-01 den 10:55

   Ps: Göta kanal byggdes av bl.a barn som slet hårt och blev förstörda eller rent av dog , det var bara ca 200 år sedan och den utvekling vi har gjort sedan dess kan vi inte kräva att andra ska klara på bara några år , vi kan hjälpa och instruera andra länder , men utvecklingen kan bara de själva stå för om det ska vara hållbart !

   Utomstående kan ALDRIG göra ett annat folks revolution om resultatet ska vara hållbart och lyckat ! !

Svara

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upp