LEDARE
Polisen skyddar nazister även när det inte är Almedalsveckan


LEDARE Många människor har blivit upprörda över polismyndighetens passivitet mot den nazistiska terrororganisationen Nordiska Motståndsrörelsen i Almedalen. Under Almedalsveckan har flera bilder och filmer läckt ut där man tydligt ser hur poliser låter nazisterna störa, misshandla och trakassera människor samtidigt som de motar bort demokratiska krafter. Unikt? Knappast!
Flera politiker och opinionsbildare har talat om lagändringar för att stoppa den nazistiska våldsvågen. Samtidigt slår flera jurister fast att polisen redan har det lagstöd som krävs för att stoppa nazisterna. Mitt i all upprördhet är det tydligt att stora delar av etablissemanget reagerar först när det är den egna yttrandefriheten som hotas. När nazisterna i Ludvika genomför ungefär samma procedur varje gång kommunfullmäktige i Ludvika samlas blir det inte samma rubriker som när nazisterna står i Almedalen. Ur ett mediaperspektiv är det logiskt, ur ett demokratiskt perspektiv är det förkastligt.
Under flera år har kritik mot polisen anklagats för polishat. Inte minst massmedier och borgerliga politiker har underblåst denna retorik. Samtidigt kan man se hur polismyndigheten har varit tvungna att utveckla nya vapen för att tackla det tilltagande missnöjet. Myndigheten har bland annat gjort ett mångmiljonkontrakt med PR-byrån Prime och plockat in journalistutbildade personer i sina led som har utvecklat ett helt nytt sätt att möta kritik på. Man struntar i att svara och försöker dränka kritikerna med positiva budskap.
Metoden kallas blåpixlat-metoden och har varit igång sedan flera år. Syftet är att öka förtroendet hos allmänheten genom att lyfta fram historier, enskilda polismän eller positiva nyheter som framställer myndigheten i gott dager. Inte minst på sociala medier. Emellanåt har det visat sig att vissa nyheter och händelser har varit falska. Men i flödet är det ändå helheten man får se till när vi analyserar denna form av kommunikation.
Förr tvingades polisen försvara sina uttalanden. Nuförtiden lägger man inte knappt någon vikt vid det. Istället kör man en linje som närmast kan jämföras med Försäkringskassan där man konsekvent vägrar att uttala sig om enskilda fall – trots att det är de enskilda fallen som utgör grunden för deras verksamhet. Med polisens blåpixlat-metod har myndigheten gått från att uttala sig och göra pudlar till att försöka dränka kritiken. Polisen vill uppnå en psykologisk hive mind-effekt hos allmänheten. Påverkansoperation är bara förnamnet.
Med anledning av polisens agerande i Almedalen kommer vi snart att få se en svärm av polisberättelser på sociala medier.
Därför är det viktigt att kritiken mot polisens agerande inte upphör eller stannar med etablissemanget på Almedalsveckan. Hotet från nazister och polisens brist på agerande är nämligen inget som är unikt för Almedalen. Om man ska vara ärlig är Almedalsveckan i princip den enda veckan om året som proffspolitiker och lobbyister tvingas möta det hot som vanligt folk tvingas leva med året runt. Över hela landet sker det ett lågintensivt krig mot demokratin där antifascister, arbetarvänner, minoriteter och andra som inte passar in i nazisternas världsbild ska tystas.
När du ser polispropaganda i framtiden bör du ställa dig frågan vad polisen gjort för fel nyligen. När du ser polisens försvarstal av insatsen i Almedalen bör du ställa dig frågan varför polismyndigheten har en så pass selektiv syn på brott och straff. För sist jag kollade efter var det fortfarande olagligt att springa runt och bete sig på det sätt som NMR gjorde framför ansiktet på poliserna under Almedalsveckan.
Observera att det INTE är mannen som flaggan viftasframför som snor hennes flagga utan en annan nazist. pic.twitter.com/sdjdHapCOI
— Propagandacentralen etisk svensk (@propagandactrl) 6 juli 2018
Nazister får hetsa och attackera folk i Visby. Inte en polis syns till. De kanske är upptagna med att stämpla ”GODKÄNT” på diverse nazistiska demonstrationstillstånd? Rimligt ändå. #svpol #Almedalen pic.twitter.com/1GAJV7emIG
— Markus Hankins (@markushankins) 4 juli 2018
Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se