Kontakta oss

UTRIKES

Högerextremist riskerar utvisning – poserade med brinnande lik!

Publicerat

den

2496105HÖGERVÅLDET| En rysk högerextremist, sen 2004 verksam i Norge, kan utvisas från landet. Mannen ska ha stridit för ryska intressen i Ukraina.

Den 29-årige högerextremisten Yan Petrovskiy riskerar att utvisas från Norge, där han har bott sedan 2004. Norska myndigheter menar att mannen är ett hot mot landets säkerhet. Anledningen är att mannen flera gånger genomfört krigsresor till Ukraina, där han har deltagit i väpnade strider tillsammans med prorysk milis.

Att mannen nu riskerar utvisning bekräftar myndigheten Utlendingsdirektoratet till norska NRK. Även den norska säkerhetspolisen PST är iblandade i fallet.

– Utvisning utreds av hänsyn till grundläggande nationella intressen, säger säkerhetspolisens kommunikationsdirektör Trond Hugubakken till NRK.

Mannens krigsresor till Ukraina finns grundligt dokumenterade, inte minst har han själv publicerat bilder från krigshärden i sociala medier. På en bild syns han posera bredvid ett brinnande lik. Petrovskiy är också känd för att ha genomfört högerextrema aktiviteter i Norge. Enligt tidningen VG ska han i februari ha deltagit i en lynchmobb tillsammans med rasistiska Soldiers of Odin i sydnorska Tønsberg.

I samma lynchmobb deltog även Soldiers of Odin-medlemmen Ronny Bårdsen, som Petrovskiy vid ett flertal tillfällen delat adress med. Petrovskiy och Bårdsen bor också tillsammans idag. Bårdsen deltog även i en nazistmarsch i Jönköping 2014, anordnad av numera nedlagda Svenskarnas parti.

Både Petrovskiy och Bårdsen är enligt VG kända för sitt samröre med den ryske nazisten Viacheslav Datsik, som 2010 rymde från en psykiatrisk klinik i St. Petersburg och därefter sökte asyl i Norge. Datsik, som var en av frontfigurerna för nazistorganisationen Slaviska förbundet, utvisades senare till Ryssland efter att ha blivit dömd för olaga vapeninnehav. Därefter har han dömts till fem års fängelse för rån och mordbrand.

Slutligt beslut i ärendet om Yan Petrovskiys eventuella utvisande fattas senast om två veckor.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se