Kontakta oss

INRIKES

Johan Norberg kallar TTIP-kritiker för Putins nyttiga idioter

Publicerat

den

INRIKES| Den superliberale debattören och Timbro-skribenten Johan Norberg går i en krönika i Metro till attack mott TTIP-kritiker. Han menar att de slår mot den lilla människan och är påverkade av Putins propaganda.

Den senaste tiden har motståndet mot de demokratifientliga handelsavtalen TTIP och CETA fått allt större uppmärksamhet. I Sverige har Skiftet varit en av de mest drivande organisationerna för att samla motstånd, arrangera demonstrationer och föra ut kunskap om det demokratifientliga handelsavtalet.

Avtalsförhandlingar är numera ökända för att dels inte ge någon insyn för allmänheten, utan istället ske bakom stängda dörrar, och dels leda till direktörsdomstolar där länder kan stämmas för att de hindrar storföretagens vinster med lagstiftningar. Även lagstadgade skydd gentemot hormonstörande ämnen framstår ha hamnat på förhandlingsbordet och möjligheten finns att de försvinner med TTIP och CETA.

I sin senaste krönika i Metro är Norberg orolig för frihandeln. ”Högerpopulister, vänsterradikaler och många gröna politiker”, skriver han, ”gör allt för att skjuta ned frihandelsavtal som TTIP mellan EU och USA, som skulle kunna lyfta oss ur den ekonomiska stagnationen.”

Men enligt Norberg är detta då negativt. ”De får hjälp av ryska propagandakanaler som svartmålar allt som kan gynna västvärlden”, skriver han i sin krönika. ”Enligt journalisten och kännaren Patrik Oksanen är Putins trollfabriker upphov till många av myterna om TTIP som nyttiga idioter i västvärlden sedan sprider vidare.”

Norberg menar att det är rena myter att TTIP och CETA ger storföretag all makt och att det snarare handlar om att ”utsätta dem för konkurrens.” Trots att förhandlingarna kring TTIP har blivit kända för att ske bakom ryggen på vanligt folk, ser Norberg det som ”den mest öppna handelsförhandlingen någonsin.”

Läs mer: Aktionsdag mot EU:s demokratifientliga frihandelsavtal

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se