Kontakta oss

EKONOMI

Högermajoriteten röstade nej till vinstbegränsning inom välfärden

Publicerat

den

VÄLFÄRDEN Idag röstade en klar högermajoritet i Sveriges riksdag mot regeringspropositionen om att införa vinstbegränsningar av skattefinansierade välfärdsbolag. Beslutet innebär att välfärdsplundringen kommer fortsätta i oförminskad takt. Nu vill både S och V göra vinstfrågan till en valfråga.

Som förväntat satte de fyra allianspartierna tillsammans med Sverigedemokraterna stopp för regeringsförslaget om att införa tydligare regleringar av den skattefinansierade välfärdsbranschen. Hade förslaget, som initierades av Vänsterpartiet, gått igenom hade det inneburit att skattefinansierade välfärdsbolag som till exempel förskolor, skolor och äldreboenden hade tvingats gå med på vinstbegränsning för att få tillstånd. På så sätt skulle mer skattepengar gå till vad de är avsedda till, det vill säga välfärden, samtidigt som mindre pengar hade kunnat plockas ut av aktieägare och direktörer. Sverigedemokraterna som hade chansen att stoppa vinstjakten på barn och behövande valde att rikta kritik mot regeringens förslag, samtidigt hade partiet inget eget förslag på hur man ska minska riskkapitalismen inom välfärden.

Efter omröstningen gick Socialdemokraterna ut på sociala medier och skrev att vinster i välfärden nu kommer bli en valfråga. Därmed öppnar Socialdemokraterna för att följa efter Vänsterpartiets förra valkampanj som gick under namnet ”Inte till salu”. I ett öppet meddelande på Facebook skriver Stefan Löfven att Socialdemokraterna ska ta tillbaka frågan om att begränsa välfärdsvinsterna till folket.

”Därför tar vi frågan tillbaka till medborgarna. Vinster i välfärden blir en valfråga! Budskapet är enkelt: Vill du att dina skattepengar ska gå till barnens skola och de äldres omsorg, så röstar du på Socialdemokraterna.” skriver Stefan Löfven.

Sjöstedt: ”skattepengar ska gå till välfärd, inte privat profit”

Statsminister Stefan Löfven får medhåll av Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt som går ut hårt i en debattartikel i Aftonbladet. Precis som Löfven vill Jonas Sjöstedt återigen låta folket avgöra frågan.

”Vänsterpartiet släpper aldrig frågan om att skattepengar ska gå till välfärd, inte privat profit. Nu är det valrörelse och nu tar vi den till svenska folket. Efter att högern och SD fällt förslaget i riksdagen ska vi påminna väljarna om att partier som sätter riskkapitalbolagen före deras rätt till skola och omsorg, kommer att göra det på andra områden också.” skriver Jonas Sjöstedt i Aftonbladet.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se