Kontakta oss

INRIKES

Högerprofiler rasande på Carina Bergfeldt – ”Problematiskt” att berätta vad hennes vård kostade i USA

Publicerat

den

NÄTHAT SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt visade upp den första av sex räkningar som hon fått efter att ha sökt vård och blivit opererad i USA. Då blev hon utskälld och ifrågasatt av flera profilerade högermän på Twitter.

Carina Bergfeldts första räkning landade på otroliga 170 000 kronor – en kostnad som motsvarar nästan hälften av vad en genomsnittlig amerikan har i årslön. Till skillnad från Sverige är amerikaner beroende av privata försäkringsbolag för att klara av sina läkarräkningar, men att ha en försäkring kan givetvis kosta mycket pengar vilket många amerikaner inte har råd med. Vilket innebär att en betydande procent av USA:s befolkning i praktiken står utan vård, alternativt kan bli ruinerade om de blir sjuka.

Efter Carina Bergfeldt visade upp räkningen på sin privata Twitter blev hon utsatt för en drevliknande situation och anklagad för att sprida USA-fientlig vänsterpropaganda. Bland dem som valde att gå till angrepp mot Carina Bergfeldt återfinns flera uttalade högerprofiler. Exempelvis tycker Teodor Koistinen från Svenskt Näringsliv att det är problematiskt att Bergfeldt visade upp räkningen till allmänhetens beskådan (ja, han använde faktiskt ordet ”problematiskt”).

Teodor Koistinen är som sagt inte den ende som gått till angrepp mot Carina Bergfeldt efter hennes operation. Trots att Carina Bergfeldts räkning låg på 170 000 kronor går till exempel Johan Ingerö på den extremliberala tankesmedjan Timbro all in för att förlöjliga Carina Bergfeldt.

En annan som är arg är M-politikern Per Heister. Bland kommentarerna skriver M-politikern att Bergfeldt twittrar som om hon hade noll koll. Dessutom känner han sig tvungen att förklara att sjukvård kan finansieras på olika sätt och att gratis sjukvård är en saga.

Även SD-trogne Mats Dagerlind från Samhällsnytt är upprörd över att kostnaden för vården kommer fram. Likt flera andra högermän tycker Dagerlind att det är viktigt att påstå att det inte finns några länder där sjukvården är gratis. Dessutom anklagar han Carina Bergfeldt för att sprida ”fake news”.

Den konservative ledarskribenten David Lindén går till och med så långt att han ifrågasätter Carina Bergfeldts yrkeskompetens och likställer henne med rysk statsmedia.

Stjärnorna inom högern briljerar…

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se