Kontakta oss

UTRIKES

Huvudaktör bakom Al Qaidas 9/11-attacker gripen av YPG

Publicerat

den

NORRA SYRIEN Den kurdiska socialistgerillan, YPG har gripit en av huvudaktörerna bakom Al Qaidas terrorattack mot World Trade Center 11 september 2001.

Muhammad Zammar är ursprungligen från Syrien men bodde i Tyskland när flygplansattackerna skakade USA och övriga världen. I Tyskland var Zammar med i en Al Qaeda cell och fick därigenom en betydande roll för 11 september-attackerna. Muhammad Zammar har bland annat beskrivits som en av de som organiserade terrordådet mot World Trade Center. Zammar var bland annat nära vän med huvudaktören Muhammed Ata. Zammar

Enligt den tyska tidningen Bild, har den kurdiska socialistgerillan YPG gripit Muhammad Zammar i Syrien. Efter terrordådet 11 september 2001 flydde han till Marocko där han arresterades av USA. Men eftersom Zammar var syrisk medborgare deporterades han till Syrien där han blev frisläppt 2013.

Efter att Zammar blev frisläppt gick han med i var aktiv i terrorrörelsen Islamska Staten, detta tills YPG vid okänd tidpunkt lyckades fånga honom. Tyska staten har jagat Zammar en längre tid och ska enligt uppgift ska staten varit missnöjda med att det var YPG-gerillan som lyckades gripa Zammar levande. Den KD-ledda regeringen i Tyskland har likt Turkiet valt att terrorstämpla YPG och förbjudit en mängd kurdiska symboler i landet, bland dem YPG:s röda stjärnan-vapen.

YPG har tidigare benämnts som gerillan som besegrade Islamska Staten. Under skrivande stund bedriver Turkiet, med USA och Rysslands godkännande, ett invasionskrig i norra Syrien där det uttalade syftet är att utplåna det socialistiska folkförsvaret.

Källa: Bild.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se