Kontakta oss

KULTUR

Hip hop-gruppen Svenska Akademien tar avstånd från Svenska Akademien

Publicerat

den

FINKULTUR Den skånska hip hop-gruppen, Svenska Akademien, tar avstånd från Svenska Akademien. I ett uttalande på gruppens officiella Facebooksida beskriver de sin kulturelitiske namne som en klubb för sexism och korruption.

Om vi backar bandet till förra århundradet, närmare bestämt till 1999. Då bildades hip hop-gruppen Svenska Akademien i Landskrona. Enligt dem själva tog de namnet som en humoristisk blinkning till Svenska Akademien – gruppen ville helt enkelt förnya synen på vad som anses vara kultur. Texterna har ofta retat gallfeber på det politiska etablissemanget – inte minst konservativa nationalister som än idag anser sig bli kränkta över låtar som Snapphaneklanen.

Igår släppte gruppen ett uttalande till sina fans där de tar avstånd från kulturelitens högborg Svenska Akademien. Anledningen är den rad av avslöjanden som har skakat akademien den senaste tiden och som lett till att flera akademiledamöter har valt att lämna sina poster. I uttalandet som är undertecknat av reggaeartisten General Knas, skriver de att korruptionen och illojaliteten inom Svenska Akademien har växt som fluglarver i ruttet kött i maktens slutna salar.

Läs hela uttalandet nedan:

Kultureliten får stöd av ”nationella”

Samtidigt som Sveriges riktiga kulturliv anser att samtliga ledamöter i Svenska Akademien borde avgå, har svenska nationalister uttalat starkt stöd för kultureliten. Bland annat har ledaren för fascistiska Nordisk Alternativhöger, före detta SD-toppen Christoffer Dulny, hyllat Svenska Akademiens Horace Engdahl.


Kim Fredriksson

kim.fredriksson@aktuelltfokus.se