Kontakta oss

UTRIKES

Världens första organtransport med drönare

Publicerat

den

VETENSKAP OCH TEKNIK Världens första organtransport med drönare har genomförts och det gick hur bra som helst. Patienten, en 44-årig kvinna från Baltimore USA som tvingats genomgå ständiga dialyser i åtta år blev utskriven från sjukhuset dagarna efteråt.

Drönare är betydligt snabbare än vad människor är. Man kan förprogrammera deras färdrutter och dessutom köra dem manuellt via en handkontroll eller dator.Nu har vården i USA börjat insett potentialen med tekniken och har börjat använda sig drönare för att transportera organ.

”Som ett resultat av ett enastående samarbete mellan kirurger, statliga myndigheter, ingenjörer, specialister, piloter, sjuksköterskor och inte minst patienten, kunde vi genomföra en pionjärt genombrott inom transplantation.” säger doktor Joseph Scalea vid University of Maryland Medical Center och fortsätter.

Enligt Scalea fanns det ett antal behov som aldrig möttes upp när det gällde organtransporter, det var därför projektet sjösattes från början.

”Till exempel finns det för närvarande inget sätt att spåra ett organs plats och hälsa under transitering. Även i den moderna eran är mänskliga organ inte övervakade under flygningar. Jag fann detta oacceptabelt. Realtidsövervakning av organ är avgörande”, säger Joseph Scalea.

Patienten, 44-åriga Trina Glipsy säger att hon är hur nöjd som helst.

”Hela grejen är fantastiskt. För några år sedan hade man inte ens tänkt tanken” säger Trina Glipsy.

Källa: University of Maryland

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se