Kontakta oss

KRÖNIKA

Höj rösten och protestera mot LAS-försämringen

Publicerat

den

Foto: William Chen

KRÖNIKA    Den svenska arbetarklassen står inför ett gigantiskt hot just nu. I skrivande stund förbereder regeringen sig på att försämra arbetsrätten. Om du tycker att det är tufft på arbetsmarknaden nu kan lista ut med arslet hur det kommer bli när kapitalisternas makt blir ännu större.

Politikerna kallar det för modernisering av arbetsrätten men i själva verket är det en tillbakagång till hur det såg ut under första hälften av förra århundradet. LAS-försämringen kommer bland annat leda till att chefen kommer kunna sparka dig utan skälig grund. Med andra ord kommer arbetsköpare få oinskränkt makt över sina anställda. Klagar du över dålig arbetsmiljö eller vill ha lönehöjning så är risken stor att du kommer bli utbytt mot någon som är beredd att jobba för mindre. Var vi inte löneslavar innan så lär många av oss bli det.

En rad fackförbund har redan lämnat förhandlingarna med Svenskt Näringsliv. Detta eftersom Svenskt Näringsliv helt enkelt vägrar kompromissa. Och helt ärligt, varför skulle dom göra det när dom inte har något att förlora. Går inte LAS-försämringen igenom med den nuvarande regeringen så räknar dom kallt med att den drivs igenom av nästa regering som riskerar att styras av SD, M och KD. I Sveriges riksdag är det nämligen bara Vänsterpartiet som säger nej till att försämra arbetsrätten.

Medellivslängden ökar för samtliga samhällsgrupper förutom lågavlönade arbetare. När det gäller lågavlönade arbetare visar statistiken det motsatta – medellivslängden minskar och orsaken stavas klassamhället. Med försämrad arbetsrätt kommer det bli ännu värre. Vi som tillhör den svenska arbetarklassen måste enas och protestera. Det håller inte att skriva arga statusuppdateringar på Facebook. Det duger inte att vänta tills lagförslaget ligger på regeringens bord. Vi måste höja våra röster och protestera redan nu.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se