Kontakta oss

iFOKUS

Hyllade Aftonbladet precis en fascisthälsning?

Publicerat

den

iFOKUS| Igår släppte Aftonbladet en hyllningsartikel angående kändiskocken ”Saltbaes” valselfie i samband med gårdagens grundlagsval i Turkiet. Något som har mött stark kritik då ”Saltbae” ser ut att göra en fascisthälsning i selfien.

”Saltbae”, eller Nusret Gökçe som han heter på riktigt är en turkisk kändiskock som har slagit igenom stort på sociala medier. När Aftonbladet rapporterar om det turkiska valet viger tidningen en hyllningsartikel till kändiskocken. Redan i rubriken skriver Aftonbladet ”Är det här tidernas valselfie”.

I artikeln medger Aftonbladet att många människor på Twitter har undrat över huruvida ”Saltbae” gör fascistorganisationen Grå vargarnas ökända hälsning. Men enligt Aftonbladet anspelar Nusret Gökçes fingergest på en rörelse som han brukar göra i sina virala videos på sociala medier.

Men hur står det då till? Har Aftonbladet hyllat en fascisthälsning eller inte? Med största sannolikhet så är det faktiskt så.

Inte samma gest

När man jämför ”Saltbaes” världskända fingerrörelse med selfien som Aftonbladet hyllar så ser dem inte likadana ut. I den omtalade valselfien ser man klart och tydligt att han stäcker ut sträcker ut pekfingret och lillfingret samtidigt som han kniper ihop resten av fingrarna. Det vill säga på pricken likt Grå vargarnas ökända fingergest som ska symolisera en varg. I de videos som har gått virala på nätet nyper han ihop samtliga fingrar. Det vill säga två vitt skilda gester.

Vidare har Nusret Gökçe även blivit uppmärksammad för att ha promotat turkisk nationalism vid flera tillfällen. Huruvida han har promotat Grå vargarna offentligt är däremot oklart. Vad som däremot står klart är att Aftonbladet har en del att förklara för sina läsare.

Fascistisk terrorrörelse

Grå Vargarna eller Bozkurtlar som de heter på turkiska är sprungna ur den turkfascistiska rörelsen och uppstod kring det högerradikala partiet MHP i Turkiet. Rörelsen beskrivs som partiets väpnade gren och finns över hela Turkiet och i stora delar av Europa.

Grå Vargarna är öppet rasistiska och för en tydlig fascistisk politik. Exempelvis drömmer organisationen om en enda stor turkisk nation som sträcker sig från Balkan till Centralasien. De arbetar även aktivt för det de kallar för den ”turkiska rasen” och har anammat ideologiskt tankegods från bland annat italiensk fascism, tysk nationalsocialism och panislamistiska strömningar som slog igenom i Mellanöstern under 1950-1960 talet.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se