Kontakta oss

NOTISER

Idrottsstjärnorna vill hjälpa flyktingar – auktionerar ut sina tröjor

Publicerat

den

sportkurd
SPORT
| I takt med att Turkiets förtryck hårdnar, Al-Assad-regimen och Daesh (isis) fortsätter mörda, vill allt fler människor göra en insats för flyktingarna från Kurdistan. Några av alla de tiotusentals människor som har valt att engagera sig i flyktingfrågan är nordiska idrottsstjärnor.

En av dessa är den minst sagt välmeriterade fotbollsspelaren Jiloan Hamad. Hamad är mest känd från sina glansdagar i Champions Leuge-aktuella Malmö FF där han har varit med om att vinna SM-guld två gånger. Hamad har även gjort en stolt och stark insats som spelare i landslaget sedan 2011.

Förra året såldes Jiloan Hamad till tyska Hoffenheim, en klubb vars matchtröja han nu väljer att signera för och auktionera ut för samla in pengar till flyktingar genom nätverket det partipolitiskt och religiöst oberoende nätverket, Kurder För Kurdistan, KFK. Budgivningen pågår till och med den 30 augusti och sker via KFK:s Facebook-sida.

hamad

Hela laget signerade matchtröjan

Division 1-klubben Dalkurds fotbollshistoria är en solskenshistoria från början till slut. Klubben bildades av ett gäng kurder som gillade att spela fotboll 2004. Två år senare spelade klubben sin första seriematch i division 6 mellersta Dalarna. Sedan 2010 spelar klubben i division 1 norra, den tredje högsta divisionen i Sverige.

För att hjälpa till att uppmärksamma situationen har samtliga spelare från laget valt att signera den senaste matchtröjan och sedan skänkt den till KFK:s auktion.

dalkurd

Fightern slår ett slag för flyktingarna

Även MMA-fightern Makwan Amirkhani vill göra en insats för flyktingarna i Kurdistan. För att dra in pengar till det humanitära biståndet för regionens flyktingar auktionerar Amirkhani ut sin matchtröja som han brukar bära före han träder in i ringen.

Makwan Amirkhani beskrivs som ett framtida hopp inom fightingscenen. I MMA-kretsar kallas han för ”Mr Finland” och är idag ett framtidslöfte för den finska idrotten. I slutet av förra året skrev han på för Ultimate Fighting Championship – UFC. I år har han redan hunnit få titeln som halvårets bästa fighter.

mmakurd

I skrivande stund är de högsta buden följande;
Jiloan Hamads klubbtröja – 2700 kronor. Budar gör du här.
Dalkurds matchtröja – 3000 kronor. Budar gör du här.
Makwan Amirkhanis matchtröja – 1700 kronor. Budar gör du här.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons