Kontakta oss

NOTISER

Stadsmissionen slår larm – Hemlösheten ökar bland pensionärerna

Publicerat

den

BILD1
BOSTADSBRISTEN
| Marknadsanpassningarna på hyresmarknaden slår hårt mot stora delar av befolkningen. Nu slår stadsmissionen larm om situationen för Stockholms pensionärer.

Stadsmissionen ser en helt ny grupp hemlösa växa snabbt i Stockholm, när pensionen inte räcker ens till det mest nödvändiga. I och med ombildandet av hyresrätter till bostadsrätter knuffas fattiga ut på gatan. Boende som motsätter sig ombildning av hyresrätter berättar att de känner sig trakasserade och ses som bromsklossar av de som vill ombilda boendet. Många känner sig tvingade att flytta.

Men att få en ny lägenhet i Stockholm är otroligt svårt. Idag ställs höga krav att få en hyreslägenhet. Det har blivit en situation där både kommunala och privata bostadsbolag bygger lägenheter som är så dyra att den stora majoriteten av Sveriges befolkning aldrig kommer att ha råd att bo i lägenheterna. Vissa bostadsbolag i Stockholm begär en årsinkomst på upp till 300.000, som vanliga människor inte har råd med, ännu mindre fattigpensionärer.

Stadsmissionen överlämnade i dag en rapport om det växande antalet hemlösa till riksdagen. Under lång tid har värdet av pensionerna urholkats och det gör att vi ser allt fler pensionärer som inte har råd med hyra och mat. De hänvisas till härbärgen, men där är majoriteten missbrukare. Det är ingen bra plats för våra äldre. Vi kommer att få se allt fler slås ut ekonomiskt och socialt. Det medan andra lever i ett överflöd i samhället översta skikt.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se