Kontakta oss

LEDARE

Sverige måste införa existensmaximum

Publicerat

den

Faksimil Twitter

LEDARE   Amineh Kakabaveh har rätt. Tjänar man över 400 000 kronor i månaden så bör man beskattas 100 procent. Allt annat är rent vansinne. Det är hög tid att frågan om existensmaximum kommer upp till ytan.

Sverige är ett av de rikaste länderna i världen. Problemet är bara att pengarna finns i fel fickor. Enligt en gammal undersökning från Aftonbladet och United Minds äger den rikaste femtedelen hela 87 procent av landets ekonomiska resurser. Sedan undersökningen gjordes har den rika minoriteten fått ytterligare skattesänkningar så med andra ord är resursfördelningen ännu värre idag. Om vi utgår från att den riktiga siffran ligger på 90 procent idag så innebär det att 80 procent av svenskarna delar på 10 procent av landets ekonomiska tillgångar. Det krävs inte många hjärnceller för att förstå att resursfördelningen är skev. Med detta i åtanke är det en befrielse att lyssna på Amineh Kakabavehs vision om ett rättvist skattesystem som premierar löntagare istället för eliten.

Enligt Kakabaveh borde ingen tjäna mer än 400 000 kronor i månaden. Och visst har hon rätt. Det är nämligen fantasisummor vi talar om.

Efter närmare 40 års nyliberala reformer är den svenska välfärden så pass eftersatt att det inte längre går att räkna med att få fullt fungerande vård. Coronavirusets framfart är det yttersta beviset på det. Skattetappet ligger runt 250-300 miljarder idag. Och det är vanligt folk som får betala priset. Den rikaste femtedelen kan ju alltid köpa sig fram i vårdköerna. Ska vi ha ett fungerande välfärdssamhälle så måste det till förändringar. Låt oss därför börja prata om existensmaximum.

En undersökning från Swedbank visar att omkring ett av fyra hushåll inte kan klara en oförutsedd utgift på 10 000 kronor. Under perioden 2008–2016 har andelen av Sveriges befolkning som har en låg disponibel inkomst ökat från drygt 13 procent till drygt 16 procent. Samtidigt visar en sammanställning från Veckans Affärer att antalet miljardärer i Sverige bara ökar och ökar. Enligt  en sammanställningen har Sverige drygt 200 miljardärer idag. För 20 år sedan var de färre än 50. Siffrorna ljuger inte, ju fler miljardärer vi får desto sämre blir det för svenska folket.

Existensmaximum på 400 000 kronor i månaden är helt rimligt. Ingen behöver mer pengar än så. Tjänar man mer än det ska man betala hundra procent i skatt. Tillhör man de 16 procent av befolkningen som betraktas som låginkomsttagare bör skatten halveras.

80 procent av befolkningen ska inte behöva dela på smulorna från den rikaste femtedelen. I grund och botten är det en demokratifråga. I en riktig demokrati ökar man inte klyftorna, man minskar dem.

Kim Fredriksson
Kim.fredriksson@aktuelltfokus.se