Kontakta oss

ARBETSLIV

Ingeborgs Bageri säger upp anställd som krävde kollektivavtal

Publicerat

den

 

OTRYGGA SVERIGE | Tisdagen den 14 april kom beskedet – den anställde på Ingeborgs Bageri i Linköping som Aktuellt Fokus tidigare skrivit om, sägs upp.

Den tidigare uppmärksammade konflikten kring arbetsköparen Kabes AB:s avtalsvägran såg ut att bli löst då arbetsköparna, vek ner sig för arbetarnas krav. Men nu sägs alltså den anställde upp. Enligt arbetsköparna Ahmed Mehdi och Sema Mehdi var det ekonomiska skäl som låg till grund för uppsägningen.

– Vi har inte kunnat hitta en lösning på lokal nivå men det kommer kanske att gå bättre på central nivå. Vi försöker rädda ett jobb, säger Lena Persson, ombudsman på Livsmedelsförbundet, till Corren.

De båda parterna har tidigare ingått en överenskommelse om att kollektivavtalet ska börja gälla den 1 juli, efter ett medlingsmöte på Linköpings Tingsrätt.

– Samtalet var konstruktivt och båda sidor ville hitta en lösning, säger medlingsmötets sammankallare och medlare, Ralf Larsson, som är fast medlare tillika chef på Göteborgs Tingsrätt, till Corren. Knappt några veckor efter parterna enades i rätten väljer nu arbetsköparen Kabes AB, att bryta överenskommelsen genom uppsägningen.

– Vi är inte ense om sättet hur arbetsgivaren har sagt upp vår medlem. Vi har haft en lokal förhandling och nu går ärendet vidare till en central förhandling, säger Lena Persson till Corren.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se