INRIKES Regeringens hyreskommission har i uppgift att kartlägga, analysera och föreslå förändringar på den svenska hyresmarknaden. Nu kan Aktuellt Fokus avslöja att ingen av kommissionens ledamöter bor i hyresrätt.
Den 25 juni lanserade regeringen den nya hyreskommissionen som har i uppgift att se över den svenska hyresmarknaden. Kommissionen ska bland annat kartlägga och analysera hyressättningar efter lägesfaktorer och komma med förslag till förändringar. Uppdraget ska redovisas senast den 30 juni 2021. Trots att uppdraget handlar om hyresmarknaden är det ingen i kommissionen som bor i hyresrätt.
Ingen bor i hyresrätt
Aktuellt Fokus har granskat personerna som ingår i regeringens hyreskommission.
Ordförande för hyreskommissionen, Sophia Mattsson-Linnala, bor i en bostadsrätt på Kungsholmen i centrala Stockholm. Bostadsrätten är värderad till över nio miljoner kronor. Sophia Mattsson-Linnala är bland annat tidigare VD på Rikshem och chef för finans- och ekonomienheten på Sveriges Allmännytta.
Ledamoten Carl Olof Nilsson Öhrnell är hyresråd vid Hyres- och arrendenämnden i Jönköping. Han bor en stor villa med sjöutsikt över Vättern som är värderad till 4,4 miljoner kronor.
Ledamoten Tor Borg är analytiker på Boverket och tidigare chefsekonom på SBAB. Tor Borg bor i en bostadsrätt i Hammarby Sjöstad som är värderad till över tio miljoner kronor.
”Led i vägen mot marknadshyra”
Enligt Kristofer Lundberg som är språkrör för 18 april-kommittén som arbetar mot regeringens planer på marknadshyra är det en självklarhet att hyresgäster borde sitta med i kommissionen.
Vad tänker du när du hör att ingen i hyreskommissionen bor i hyresrätt?
– Att det inte finns någon som bor i hyresrätt i kommissionen är talande i sig.
Enligt Kristofer Lundberg är risken stor att hyreskommissionen är ett led i vägen mot marknadshyra.
– Först måste en ställa sig frågande till kommissionen som sådan och syftet med den.
– Risken är stor att hela tillsättningen av hyreskommissionen är en del i att öka betydelsen av läget i styrningen vid hyressättningen och vara ett led i vägen mot marknadshyra, säger Krister Lundberg.
Kristofer Lundberg lyfter även vikten av att vanliga människor måste protestera mot januariavtalet.
– Kommissionens uppdrag riskerar vara ytterligare ett steg närmare marknadshyra och fri hyressättning och måste mötas av ett massivt motstånd underifrån från hyresgästkollektivet. Protestdagen mot marknadshyra den 12 september och 18 april-kommittén måste nu få maximal spridning i kampen mot januariavtalet och marknadshyra.
Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se
Lämna en kommentar