Kontakta oss

SPORT/FIGHTING

Kickboxningens historia: När Karate möter Muay Thai

Publicerat

den

Faksimil youtube

FIGHT FOKUS Den moderna kickboxningens födelse är en kamp mellan två stilar som slutligen blev bildandet av en ny.

Kickboxning är ett brett begrepp, delvis omfattar det alla stilar av boxning som inkluderar sparkar och samtidigt kan det mer specifikt syftas på sporten som enbart benämns som kickboxning. Bland de äldsta stilarna finns den franska stilen Savate som tog sin form i början av 1800-talet och de sydostasiatiska stilarna där thaiboxningen är den kändaste stilen.

Det är oklart när kickboxningen växte fram i Sydostasien, de olika länderna har olika historier om deras varianter, där flera av dem har några hundra år på nacken. Alla stilarna i Sydostasien är i stort sett samma i grunden men har lite olika regelverk, till exempel i den burmesiska stilen Lethwei får du skalla motståndaren vilket inte är tillåtet i några av de andra stilarna. Ett generellt sätt att beteckna stilarna i Sydostasien är att de tillåter alla former av slag och spark tillsammans med knä och armbågar för att knocka motståndaren. Matcherna bryts inte heller när boxarna hamnar i clinch utan fortsätter där de använder närkontaktstekniker som knän och armbågar eller svep för att få omkull motståndaren.

Själva namnet kickboxning skapades av den japanska boxningsarrangören Osamu Noguchi i början av 1960-talet. Det var dock inte Noguchi som var först med att intressera sig för att skapa en ny stil i Japan utan Tatsuo Yamada var först. Yamada startade med att träna Karate men hade på 1950-talet upptäckt thaiboxning. Yamada hade tröttnat på att Karate inte utövades i fullkontakt och i december 1959 arrangerade han en thaiboxningsgala i Tokyo för att öppna upp intresset för fullkontaktsmatcher i Japan, tyvärr var intresset svagt.

Yamada var inte ensam med intresset för fullkontakt. 1953 hade Masutatsu Oyama öppnat sin egna dojo tillsammans med sin tidigare träningspartner Kenji Kurosaki. Det var på Oyamas dojo de började träna fullkontakt och Oyama blev sedan grundaren för Karate-stilen Kyokushin.

Japan utmanar Thailand
När Noguchi letade efter japanska fighters som skulle utmana thailändska fighters blev det elever på Oyamas dojo som visade sitt intresse och ställde upp. Noguchi reste till Thailand och försökte arrangera matcher men det var svårt. Det var få thailändska fighters som visade intresse. De planerade matcherna fick ställas in flera gånger och skjutas upp. Exakt vilket år som matcherna ägde rum är oklart då det finns olika källor som påstår att matcherna ägde rum antingen 1963 eller året därpå, men det mesta pekar på att matcherna ägde rum i februari 1963.

De tre japanerna som ställde upp var Tadashi Nakamura, Kenji Kurosaki och Akio Fujihira. Kurosaki hade ursprungligen rest till Thailand för att stå i ringhörnan som tränare men på grund av svårigheterna med att arrangera matcherna drog ut på tiden blev han tvungen att hoppa in när en annan japan fick lämna landet på grund av att visumkrångel.

Matcherna ägde rum på Lumpinee stadium, en av de största arenorna för thaiboxning i Thailand. Noguchi hade svårt att rekrytera Thailändare för att möta japanerna och det var enbart den pensionerade före detta mästaren Rawee Dechachai som ställde upp. De andra två som fick representera thaiboxningen var två relativt okända fighters med rötterna i Malaysia och Kina.

Att inga stora stjärnor från Thailand valde att ställa upp visade sig vara en fördel för Noguchi. Det blev tre matcher där japanerna vann två av dem. Den första matchen var mellan Fujihira och Huafai Lukcontai. Fujihira använde flera judokast i clinchen för att trötta ut Lukcontai. Matchen slutade med att Fujihira knockade thaiboxaren med en krok. Du kan se matchen här nedan:

Den andra matchen var mellan Nakamura och Tan Charan. Det finns ingen video på matchen tillgänglig på internet och enligt den korta informationen som finns tillgänglig så vann Nakamura på knock genom en huvudspark i första ronden.

Den sista matchen var mellan Kurosaki och Dechachai. Likt de andra japanerna valde Kurosaki att använde sig av clinchen och flera judokast. Dechachai lyckades slutligen läsa av Kurosaki och knockade honom med en armbåge. Du kan se matchen här nedan:

Kaos i Thailand
Japanernas vinster i Thailand var inte populära hos den lokala befolkningen. Arrangören Noguchi gjorde sig inte heller mer populär när hans marknadsföring var starkt influerad av nationalistiska undertoner där han utmålade både japaner och deras kickboxning som högre stående. Detta samtidigt som minnena från andra världskriget fanns kvar då Japan ockuperat Thailand.

Efter japanernas vinst blev det lättare för Noguchi att arrangera matcher då många thailändare ville ha revansch. Nu var också flera från landets thaiboxningselit intresserade av att möta japanerna. Noguchi valde dock inte att matcha japaner mot eliten utan anlitade istället de billigare, okända och mindre erfarna thailändarna vilket ledde till fler vinster för Japan.

I juni 1963 bara några månader efter de första matcherna i Thailand började det vända med nästa match vilket slutade med ett fiasko för Japan. Karatekan Tadashi Sawamura hade intresserat sig för kickboxning och fick möta den högt rankade thaiboxaren Samarn Sor Adisorn som ställde upp på en match i Tokyo. Matchen blev långvarig och ensidig. Sawamura hade lite framgång med judokast men blev ständigt sänkt av motståndaren. Efter att Sawamura blivit sänkt totalt 16 gånger stoppades matchen.

Noguchi hade sedan sin bas i Thailand där han hade öppnat ett eget kickboxningsgym vilket retade upp Thailändarna ännu mer. Noguchi anklagades för att ha snott stilen och döpt om den. Det fanns också rykten om att Noguchi arrangerade läggmatcher.

Noguchi var hatad i Thailand och i oktober 1972 tänkte han återupprepa framgången från 1963 men det blev istället slutet för hans äventyr i Thailand. Det skulle arrangeras en stor gala mellan Japan och Thailand. Denna gången blev det svårare för Japan då den legendariska tränaren Yodtong Senanan fick välja ut vilka thaiboxare som japanerna skulle möta.

På galan förlorade japanerna alla matchen förutom en match, det var den största japanska kickboxningsstjärnan Toshio Fujiwara som vann tack vare diskvalificering. Den thailändske motståndaren sänkte tidigt Fujiwara och sen valde thailändaren att clowna runt i ringen tills domaren valde att diskvalificera honom. När matcherna var slut valde också Yodtong att sänka Noguchi. Efter den stora galan blev Noguchi tvingad att lämna landet. Thailands dåvarande diktator Thanom Kittikachorn valde att deportera honom.

Förlusten blir starten för kickboxning
När Kurosaki förlorade sin match 1963 fick han helt andra idéer om kampsport. Sedan tidigare var han oense med Oyama och riktningen som Kyokushin tog. Kyokushin tränades utan handskar och med fullkontakt mot huvudet, vilket slet ut många av utövarna. Slutligen valde Oyama att ta bort slagen mot huvudet istället för att låta stilen influeras utifrån genom att använda boxningshandskar.

Kurosaki hade helt andra tankar. 1969 öppnade han gymmet Mejiro i Tokyo. På Mejiro blandades karate med thaiboxningstekniker vilket ledde till skapandet av den moderna kickboxningen. Japanernas seger 1963 hade lett till att intresset för fullkontakt efter några år exploderat i popularitet. 1966 hade Noguchi skapat det första kickboxningsförbundet och när 1970-talet kom sändes det kickboxningsgalor flera kvällar i veckan på flera olika TV-kanaler.

Den största stjärnan som växte fram var Toshio Fujiwara som ursprungligen tränat Shotokan karate men börjat träna på Mejiro med Kurosaki. 1978 blev han också den första utlänningen som vann en thailändsk titel när han besegrade Rajadamnern mästaren i Japan och vann titeln i en delvis kontroversiell match som du kan se här nedan:

Fujiwara är erkänd som en legendarisk kickboxare populär i både Thailand och Japan men samtidigt har hans karriär kantats av flera kontroverser som främst handlar om att flera av hans matcher varit riggade. Han har ett matchfacit på 126 vinster och 13 förluster där han ska ha vunnit 99 matcher på knockout, samtidigt de fåtal gånger han mötte meriterade motståndare från Thailand blev han dominerad.

När 1980-talet kom hade intresset för kickboxningen i Japan svalnat. Slutligen försvann kickboxningen helt från TV-kanalerna. Det var inte förrän på 1990-talet som Kickboxningen fick ett uppsving och återvände till TV-rutorna. Det var Kazuyoshi Ishii som hade startat organisationen K-1 som också slog igenom hela världen.

Ishii hade startat sin karriär med att träna Kyokushin för att senare starta sin egen kickboxningsinspirerade stil Seidokaikan. I jakten på att skapa en öppet tävlingsformat för alla stående stilar skapade han slutligen K-1 formatet som numera är det mest populära regelverket och vad som vanligtvis förknippas med vad folk idag kallar för kickboxning.

K-1 var länge den största organisationen och nästintill ensam på toppen i kickboxningsvärlden fram tills början av 2010-talet. Organisationens kronjuvel var tungviktsturneringen Grand Prix där finalen korade världens bästa kickboxare. K-1 hade ursprungligen inga viktklasser vilket ledde till att Thailändarna som annars dominerat sporten sällan ställde upp.

Det var inte förrän när K-1 startade K-1 World MAX för fighters under 70kg som thaiboxare från Thailand visade sin dominans. Thailändaren Buakaw var dominant och använde gärna clinchen och mer traditionella thaiboxningstekniker vilket ledde till att K-1 införde allt mer regler för att begränsa thaiboxningstekniker i främst clinchen.

Idag finns det flera stora kickboxningsorganisationer runtom i världen som tävlar om att vara störst. K-1 finns kvar men är långtifrån sin guldålder efter att de blev uppköpta och har nya ägare. Glory var länge en framgångssaga som såg ut att ta över men efter Coronakrisen har organisationen nu hamnat under en rekonstruktion för att undvika konkurs.

En uppstickare som dykt upp den senaste tiden är MMA-organisationen One Championship. De har börjat arrangera både kickboxnings- och thaiboxningsmatcher. Vissa av matcherna sker också med tunnare MMA-handskar istället för de traditionella boxningshandskarna. Till skillnad från många andra kickboxningsorganisationer har One också lyckats med att rekrytera flera stjärnor från Thailand.

Den här artikeln är den första i en serie om kickboxningens historia. Du kan läsa nästa del här.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons