Kontakta oss

INRIKES

Över 130 000 protesterar mot regeringens planer på marknadshyra

Publicerat

den

Foto: Bengt Nyman Vaxholm

INRIKES    Under natten till tisdag spräckte Hyresgästföreningen gränsen för 130 000 namnunderskrifter mot regeringen planer på att införa marknadshyra i delar av den svenska hyresmarknaden. Samtidigt får S+MP-regeringen oväntat stöd från både M- och KD-politiker.

De historiska banden mellan Hyresgästföreningen och Socialdemokraterna går långt tillbaka i tiden. Inte minst då Hyresgästföreningen varit medlemmar i såväl ABF som Palmecentret. Under hela 2000-talet har föreningen styrts av personer med kopplingar till socialdemokratin, tidigare S-riksdagsledamoten Barbro Engman och Marie Linder som är tidigare kommunalråd för S och kommunikationschef för LO. Efter Socialdemokraterna vandring högerut kan förhållandet mellan Socialdemokraterna och Hyresgästföreningen bli rätt kyligt framöver. Det vill säga om Socialdemokraterna inte förkastar beslutet att införa fri hyressättning på nybyggda hyresrätter, vilket är ett krav från C och L i det så kallade Januariavtalet.

Hyresgästföreningens nätkampanj mot regeringens planer har nu fått stöd från över 130 000 personer. På kampanjens hemsida skriver Hyresgästföreningen att dom vill stoppa otryggheten för vanligt folk och att all fakta pekar på chockhöjda hyror om förslaget går igenom.

Socialdemokraterna har inte kommenterat Hyresgästföreningens kampanj. Däremot har Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder uppmanat Vänsterpartiet att fälla regeringen om dom går vidare med att införa marknadshyra i Sverige. Något som Moderaterna och Kristdemokraterna inte verkar vara villiga att göra då dessa i grunden är positiva till att hyresvärdarna ska kunna chockhöja hyrorna utan förhandlingar med Hyresgästföreningen, domslut i hyresnämnden eller i samråd med hyresgästerna.

– Vi kommer inte vara Vänsterns nyttiga idioter, säger en central källa inom Moderaterna till tidningen Expressen.

Klockan 01.48 hade 130 004 personer skrivit under protestlistan som ska överlämnas till regeringen.

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se