Kontakta oss

UTRIKES

Ukrainskromska flyktingar tvingas fly från Tjeckien

Publicerat

den

Foto: Emil Voráč

TJECKIEN   Sedan kriget inleddes har över 300 000 ukrainska medborgare flytt till Tjeckien. Bland dessa finns ett okänt antal av landets romer. Nu tvingas ukrainskromska flyktingar fly igen efter antiziganistiska attacker.

Sedan kriget inleddes och människor tvingades fly från sina hem så har flera fall av grov antiziganism rapporterats. Videoklipp på romska barn som har blivit bundna vid lyktstolpar i Ukraina och antiziganistiska övergrepp mot ukrainskromska flyktingar i Polen har lett till fördömanden från flera europeiska politiker och romska intresseorganisationer.

Tvingas fly på nytt

En av de senaste rapporterna om övergrepp mot ukrainskromska flyktingar kommer från Tjeckien där romer nu tvingas fly efter antiziganistiska våldsattacker.

Den romska tidningen Romea har intervjuat romer som tvingades lämna Tjeckien efter upprepade antiziganistiska övergrepp. Flera av dem vittnar om rasistiska bemötanden på flyktingboenden.

Attackerade barn

En av de romska kvinnorna som har lämnat Tjeckien för Tyskland berättar att det började med rasistiska slagord utanför hennes flyktingboende. Sedan fortsatte trakasserierna. Det hela kulminerade med att tonårsgäng började kasta glasflaskor på romska barn, i en av flaskattackerna skadades en 15-årig flcka. Det var då flera av romerna bestämde sig för att fly igen.

Enligt Romea har fler ukrainskromska flyktingar bestämt sig för att lämna Tjecken för Tyskland. Vilket bekräftas av organisationen Khamoro.

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se