Kontakta oss

KLIMAT OCH MILJÖ

Forskarna: ”För sent att rädda sommarisen på Arktis”

Publicerat

den

BIld av sevenseassailing från Pixabay

INRIKES   Det är för sent att rädda sommarhavsisen i Arktis. Det visar ny skrämmande forskning. Enligt forskarna måste politikerna agera och driva igenom förberedelser för ökat extremväder över norra halvklotet.

Analyser visar att även om utsläppen av växthusgaser minskas kraftigt kommer Arktis att vara isfritt i september under de kommande decennierna. Studien visar också att om utsläppen minskar långsamt eller fortsätter att öka kan den första isfria sommaren inträffa så snart som sju-åtta år, minst ett årtionde tidigare än tidigare prognoser. Det rapporterar bland annat The Guardian och flera internationella tidningar.

Forskningen visar att 90 procent av issmältningen är resultatet av mänskligt orsakad global uppvärmning, medan naturliga faktorer står för resten.

Sedan satellitobservationer började 1979 har sommarisen i Arktis minskat med 13% per decennium, vilket är en av de tydligaste tecknen på klimatkrisen. Arktis havsis når sin årliga minimumnivå i slutet av sommaren, i september, och 2021 var det den näst lägsta nivån som någonsin uppmätts.

”Tyvärr är det nu för sent att rädda Arktis sommarhavsis,” säger professor Dirk Notz från Universitetet i Hamburg, Tyskland.

”Som forskare har vi varnat för förlusten av Arktis sommarhavsis i decennier. Detta är nu den första stora komponenten i jordens system som vi kommer att förlora på grund av global uppvärmning. Människor lyssnade inte på våra varningar.”, säger han och tillägger att de nya forskningsresultaten borde vara ännu en varningsklocka för mänskligheten.

”Detta är ännu en varningsklocka för att de slags framtidsprognoser vi har gjort för andra delar av jordens system kommer att börja avvecklas de kommande årtiondena.”

Professor Seung-Ki Min från Pohang University i Sydkorea, som ledde den nya studien säger att extremväder, så som torka, skogsbränder och översvämningar kommer bli allt vanligare. Enligt Seung-Ki Min måste det till förberedelser för ännu extremare väderförhållanden redan nu.

”Den viktigaste påverkan på mänskligt samhälle kommer att vara ökningen av extrema väderförhållanden som vi upplever nu, såsom värmeböljor, skogsbränder och översvämningar. Vi behöver minska CO2-utsläppen mer ambitiöst och också förbereda oss för att anpassa oss till denna snabbare uppvärmning i Arktis och dess påverkan på människosamhället och ekosystemen.”, säger Seung-Ki Min.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se