Kontakta oss

EU

Jan Björklund presenterar liberal EU-agenda

Publicerat

den

VAL2018 Liberalerna vill köra över svenskarnas nej i EMU-valet och införa euron om fyra år. Det kravet framför Liberalernas partiledare, Jan Björklund i en debattartikel i Aftonbladet.

Debattartikeln är ett led av Liberalernas ”EU-agenda 2022” som presenterades under måndagen. I den liberala agendan ska det så kallade EMU-valet, 2003 inte respekteras. I folkomröstningen röstade en klar majoritet nej till att Sverige ska ersätta kronan med euron. Agendan kräver även att Sverige ska införa euron senast 2022.

Ett av argumenten som Jan Björklund anger är att Sveriges självständighet är mycket begränsad. Ett påstående som är helt riktigt. Istället för att sträva efter att stärka självständigheten genom att föra samtal med Vänsterpartiet, vill Jan Björklund göra Sverige än mer osjälvständigt.

”Euromotståndarnas huvudargument är att vi förlorar möjligheten att föra en självständig penning- och valutapolitik om vi går med i eurosamarbetet. Invändningen är riktig. Det är bara det att ett litet land som Sverige även utanför euron har en mycket begränsad självständighet.” skriver Jan Björklund.

Förutom euron kräver Liberalerna även att Sverige ska gå med i den europeiska bankunionen och att Sverige ska gå i bräschen för att skapa en federal EU-polis.

I slutet av debattartikeln beskriver Jan Björklund EU-kritikerna som populister och inskränkta nationalister.

”vi kommer inte att backa för populism eller inskränkt nationalism. Vi vill att Sverige ska tillhöra EU:s kärna.” avslutar han.

Debattartikeln finner du här: https://www.aftonbladet.se/debatt/a/3joeoM/sverige-ska-infora-euron-senast-2022

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se