Kontakta oss

UTRIKES

Aktivisternas ockupation kan rädda hundratals hemlösa

Publicerat

den

STORBRITANNIEN Under den pågående vintern i har flera hemlösa frusit ihjäl i England. Nu har en grupp aktivister ockuperat en byggnad i centrala London så att hemlösa britter inte ska behöva frysa ihjäl.

En liten grupp aktivister har ockuperat byggnaden Sofia House i centrala London. Under namnet Sofia Solidarity Centre har de öppnat upp ett härbärge för hemlösa, rapporterar Huffington Post. Under årets rekordkalla vinter i England har flera hemlösa i frusit ihjäl. Nu kan åtminstone några förvänta sig lite värme.

Aktivisterna beräknar att centret kan ta emot uppemot 200 hemlösa. De tar även emot volontärer och donationer från allmänheten som kan förbättra situationen för de hemlösa.

Byggnaden är privatägd men används inte som bostad, utan står tom. Att ockupera byggnaden bryter därmed inte mot den brittiska lagen. Företaget W1 Developments som äger byggnaden har inte uttalat sig om ockupationen.

Bostadsbrist och hemlöshet har de senaste åren blivit ett stort problem i England. Aktuellt Fokus har tidigare rapporterat om aktivistgruppen ANAL som ockuperade flera av de dyraste bostäderna i London och öppnade upp dem för hemlösa.

Det brittiska socialdemokratiska Labours partiledare Jeremy Corbyn har tidigare uttalat stöd för hemlösa och uppmanat dem till att ockupera överklassens tomma bostäder.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se