Kontakta oss

EKONOMI

Finansutskottet vill stoppa statligt stöd till vinstutdelande företag

Publicerat

den

EKONOMI Flera företag får ekonomiskt stöd av staten när de korttidspermitterar sin personal. Nu vill flera av partierna i Finansutskottet stoppa utbetalningarna om företagen också delar ut vinst till sina ägare.

I samband med Coronakrisen har det uppstått en ekonomisk kris som lett till att flera företag valt att korttidspermittera sin personal. Permitteringen innebär att arbetarna stannar hemma men ändå får upp till 92,5% av lönen varav staten står för en del av kostnaden. Aktuellt Fokus har tidigare rapporterat om hur företag som Volvo och SKF valt att permittera sin personal samtidigt som de delar ut miljardvinster till aktieägarna.

Det har varit stora protester mot att storföretagen kan få ekonomiskt stöd av staten samtidigt som de delar ut miljardvinster. I Finansutskottet har Vänsterpartiet drivit frågan att förbjuda det ekonomiska stödet till företag som samtidigt väljer att dela ut vinst rapporterar SvD.

– Pengarna ska gå till att rädda jobb och inte till fest för aktieägarna, säger Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson till SvD.

Förslaget ser ut att ha stöd från de flesta partierna från både vänster- och högerkanten i Finansutskottet enligt Fredrik Olovsson(S) som är ordförande i Finansutskottet. Finansutskottet kommer ta ett beslut om förslaget nu på måndag.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se