Kontakta oss

KRÖNIKA

Serbiska högerregeringen har offrat sin egen befolkning

Publicerat

den

Foto: eslov.vansterpartiet.se

KRÖNIKA    Serbiska högerregeringen offrar sin befolkning för att få styra i egen majoritet. Det skriver Balkankännaren och Umihana Rasovic Kasumovic i sin första krönika på Aktuellt Fokus.

Den 21 juni hade Serbien val. Serbien var första landet att hålla ett val under Covid-19 pandemin. Valet utlystes med rapporter om att smittspridningen var under kontroll. Valmöten med flera tusen deltagare anordnades och politiker reste landet runt på valturné.

Serbien hade tidigare haft väldigt hårda restriktioner, bland annat utegångsförbud. Valet blev en helomvändning. All nyhetsbevakning i landet handlade om valet och covid-19 glömdes bort. Det finns misstankar om att sjukhusansvariga har blivit ombedda att hålla tyst om antalet sjuka så att valet kunde genomföras.

Det högerkonservativa partiet SNS fick som väntad mer makt och över 60 procent av rösterna. Målet med valet var att SNS skulle få egen majoritet och inte behöva söka stöd från andra partier.
Stora delar av oppositionen bojkottade valet på grund av det auktoritära styret som redan kontrollerade större delen av landets medier.

För att locka fler väljare fick alla medborgare 100 euro från staten innan valet. Den styrande regeringen menade att pengarna ska kompensera befolkningens förluster under restriktionerna som drivits igen om under coronakrisen. Detta tros även ha påverkat valresultatet.

Idag försöker högerregeringen i Serbien att tona ned effekterna av valkampanjen. Vården har totalkollapsat i flera städer och många människor dör av Covid-19. Smittspridningen är som störst i Sandžakområdet i södra Serbien. Privatpersoner publicerar hemska bilder inifrån och utanför sjukhusen. Många personer dör även i sina hem eftersom sjukhusen inte har kapacitet att ta emot dem.

Andra länder så som Bosnien och Hercegovina har erbjudit hjälp, men Serbien har dessvärre tackat nej och menar att de har läget under kontroll.

Den 30 juni besökte Serbiens premiärminister Ana Brnabic staden Novi Pazar i Sandžakområdet, som drabbats hårdast av pandemin. Under talet som hon höll på sjukhuset hävdade hon att läget är under kontroll och att utrustning finns, samtidigt dog sjuka covid-19 patienter utanför sjukhuset i väntan på hjälp. Sjukvårdspersonalen vände henne ryggen för att visa sitt missnöje.

Det råder en total mediablockad trots att smittspridningen har eskalerat och att det fattas utrustning, personal och sängplatser. Många hjälporganisationer och privatpersoner har engagerat sig för att hjälpa sjukhusen i Serbien, framförallt sjukhuset i Novi Pazar. Det är dock inte tillräckligt. Serbiens högerregering måste häva mediablockaden, ta sitt ansvar och hjälpa de smittade, annars lär vi återigen tvingas få se hemska scener från Balkan.

Umihana Rasovic Kasumovic – Balkankännare och distriktsordförande för Vänsterpartiet Skåne
redaktionen@aktuelltfokus.se