Kontakta oss

DEBATT

Kommer Nooshi Dadgostar rensa bort socialismen för ministerposter?

Publicerat

den

Povel Johansson, Ordf Kommunistiska Partiet

DEBATT     Vänsterpartiets val av Nooshi Dadgostar till partiledare riskerar innebära en kraftig högervridning av Vänsterpartiet. Det varnar K-ordföranden Povel Johansson.

I helgen väljs med största säkerhet Nooshi Dadgostar till ny partiledare för Vänsterpartiet. Som ensam kandidat till posten och i dagsläget vice ordförande i partiet representerar hon i allt väsentligt en fortsatt avveckling av Vänsterpartiet som en antikapitalistisk kraft i svensk politik. Socialismen och klasskampen ska tonas ned för att Vänsterpartiet slutligen ska få nå sitt mål, att vara med och regera landet. Nu är det kanske få som minns, men efter valet 2018 var Jonas Sjöstedt ivrig att få ingå i en S-regering. Kravet drevs in i det längsta och besvikelsen var stor från vänsterpartister när Annie Lööf med januariöverenskommelsen slutligt lyckades stänga dörren för Vänsterpartiets medverkan i regeringen. Ändå valde Vänsterpartiet att rösta gult, det vill säga lägga ned sina röster, och släppte fram en regering med uttalat nyliberal agenda. En regering som inskränkt strejkrätten, avskaffat värnskatten, utökat skatteavdragen för överklassen och effektivt bidragit till att öka klasskillnaderna i Sverige. Att hota att fälla regeringen över LAS-frågan är bra, men det är två år för sent.

Till helgens kongress har Vänsterpartiets partistyrelse även tagit fram ett 19 sidor långt strategidokument om hur de anser att partiet ska växa och öka sitt inflytande. Inom 10 år ska hälften av alla i arbetaryrken se sig som vänster och minst 20 % ska sympatisera med Vänsterpartiet heter det i dokumentet. Arbetarinflytandet ska växa genom att partiet enligt strategidokumentet ska vara aktiva bland unga fackligt aktiva, klimataktivister och studerande. Men är det verkligen ett nytt socialdemokratiskt parti som sveriges arbetare behöver engagera sig i? För oss som vill se en verklig marxistisk klasspolitik har Vänsterpartiet allt mer spelat ut sin roll. Fokus har flyttats från att bekämpa till att administrera kapitalismen.

I sina försök att visa sig regeringsdugliga ska allt det som tidigare utmärkt en radikal vänster tvättas bort. Kravet på EU-utträde göms undan och ersätts med den harmlösa “EU-kritiken”. I den antiimperialistiska fredsrörelsen är Vänsterpartiet numera frånvarande, istället har man bedyrat sin lojalitet till imperialismen genom att ge politiskt stöd till anfallskriget mot Libyen och sanktionerna mot Syrien. En tydlig anpassning till hökarna i Washington och Bryssel.

I en intervju på TV4 den 21 februari får Nooshi Dadgostar frågan att välja mellan Venezuelas president Maduro och Donald Trump. För den tilltänkta partiledaren är valet självklart, “Donald Trump, han är ju ändå folkvald”. En högerpopulistisk rasist och kvinnohatare går alltså före en minst lika folkvald president från Venezuela. Att president Nicolas Maduro dessutom är partiledare i PSUV – Venezuelas motsvarighet till Vänsterpartiet gör det hela bisarrt. Att inte vilja försvara de sociala rörelser som i konflikt med kapitalet försöker göra verklighet av de paroller om jämställdhet och solidaritet som finns i Vänsterpartiets program, visar att socialismen har blivit en läpparnas bekännelse.

Istället kommer Vänstern att ta rygg på Socialdemokraterna i vandringen in mot den politiska mitten. Det visas inte minst i den V-märkta skuggbudgeten där förslagen är så måttliga att de hamnar till höger om de förslag som miljörörelsen och fackföreningsrörelsen själva lyfter fram. Behöver arbetarklassen och miljörörelsen ännu ett parti som håller tillbaka dess krav och accepterar den nyliberala budgetdisciplinen som ställer marknadsvärde före människovärde.

Povel Johansson – ordförande Kommunistiska Partiet
redaktionen@aktuelltfokus.se