Kontakta oss

UTRIKES

Juntan utlovar demokratiskt val i Thailand

Publicerat

den

THAILAND | Militärjuntan som tog makten i Thailand genom en militärkupp förra året och fråntog folket demokratiska rättigheter lovar att återinföra demokratiska val. Enligt militären har demokratin inte fungerat i Thailand då enligt dem fel parti vunnit valen.

Militären genomförde en statskupp förra året efter att det socialdemokratiska Pheu Thai Party vann valet. Efter att fått över hälften av rösterna i valet gick deras motståndare ut och startade en social rörelse från ovan med stöd från monarkin och överklassen. Gulskjortorna är ett liberalt parti som stödjer monarkin och militären.

Thailand är det land som militären har genomfört flest militärkupper i världen. Sedan början av 1900-talet har det genomförts 21 lyckade militärkupper i landet. Militärens ledning står nära kungahuset och den rika eliten i landet. Sedan Thailand blev en konstitutionell monarki 1935 har olika militärjuntor styrt landet en majoritet av tiden. Socialdemokratiska partier började växa fram på 1990-talet och trots valseger i tre val har de aldrig suttit en hel mandatperiod.

Nu lovar militärjuntan igen att demokratiska val ska ske 2017 rapporterar Reuters. Valen kommer efter massiva grundlagsreformer. Militärjuntan har vid flera tillfällen skjutit upp demokratiska val med hänvisning till att landet ”inte är redo”. Eller i folkmun fel parti riskerar att vinna i militärjuntan och kungahusets ögon.

Redaktionen
Redaktionen@aktuelltfokus.se