Kontakta oss

KULTUR

Svensk nationalist: ”Star Wars är en judisk konspiration”

Publicerat

den

KULTUR| Den nya Star Wars-filmen väcker starka känslor. Nu rasar en svensk nationalist känd från webradion Motgift mot rekordfilmen, och kallar den för ”judisk propaganda” i ett amerikanskt nätradioprogram.

I höstas startades ett drev i sociala medier mot den senaste delen i Star Wars-serien. Bakom drevet låg amerikanska rasideologer och högerradikala som manade till bojkott av filmen, som de menade är judisk propaganda för ”utrotning av den vita rasen”.

Den bakomliggande orsaken till drevet är att en av rollerna, förutom de återvändande skådespelarna Harrison Ford, Carrie Fisher och Mark Hamill, innehas av den brittiske skådespelaren John Boyega, vars föräldrar kommer från Nigeria. Även filmens regissör, J.J. Abrams, som också regisserat tv-serien Lost och de senaste Star Trek-filmerna, pekas ut som en del av komplotten på grund av sitt judisk-amerikanska ursprung.

Men det är inte bara amerikanska radikalhögern som drevar mot filmen, även den svenske nationalisten Henrik Palmgren deltar i hetsen. Palmgren är en välbekant röst i den nationalistiska rörelsen, bland annat som talare i webbradioprogrammet Motgift, knutet till det numera nedlagda partiet Svenskarnas Parti. Palmgren driver även sin egen webradio, Red Ice Creations där han bland annat har för ut budskap från den identitära så kallade Nya Högern. I sina program har han även haft en större mängd inflytelserika personligheter från den högerradikala nationaliströrelsen på besök. Exempelvis Daniel Friberg och författaren Kevin MacDonald.

I dagarna medverkade Palmgren i en högernationalistisk amerikansk podd, där han bland annat argumenterar för att ”judarna har uppfunnit Hollywood” och att de har ”slagit sina bläckfiskarmar runt hela produktionen”. Han argumenterar också för att Star Wars: The Force Awakens är ett typexempel på judisk propaganda för utrotning av den vita rasen – trots att han inte har sett filmen.

Drevet mot The Force Awakens fick snabbt mothugg på sociala medier, bland annat på mikrobloggen Twitter där många hånade kampanjen. Många av Twitters användare skrev att rasisterna även borde bojkotta den ursprungliga Star Wars-trilogin, då rollen som Darth Vader innehas av den afroamerikanske karaktärsskådespelaren James Earl Jones och rollen som Lando Calrissian av Billy Dee Williams.

Star Wars: The Force Awakens hade premiär på onsdagen. Den visades på över 800 biografer runt om i Sverige, och blev den mest sedda filmen under en dag någonsin i Sveriges historia. Totalt 113 187 svenskar såg filmen på bio under premiärdagen – det motsvarar drygt 1,1 procent av Sveriges befolkning.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons