Kontakta oss

INRIKES

SVT och Sydsvenskan mörkade miljonblåsningen av Malmöborna

Publicerat

den

MALMÖ Nyligen ”avslöjade” SVT att en Malmöbaserad organisation fuskat till sig mångmiljonbelopp i ett projekt mot extremism. Vänsterorganisationen Allt åt Alla slog larm om projektet för ett år sedan men media valde då att lägga locket på.

Den Malmöbaserade organisationen Spiritus Mundi har tilldelats mångmiljonbelopp för ett projekt mot våldsbejakande extremism. Under tiden som projektet pågått har Spiritus Mundi bara kunnat visa att de övertalat en enda person från att ansluta sig till en ”extremistisk grupp” -den demokratiska och socialistiska organisationen YPG som kämpar mot fascistiska Daesh i Syrien.

Vänsterorganisationen Allt Åt Alla slog larm om extremistfusket redan för ett år sedan – men media valde att mörka.

Allt åt Alla Malmö har sedan en längre tid tillbaka ett samarbete med Rojavakommittéerna som arbetar med att sprida information om YPGs kamp. När Allt åt Allas Malmö-avdelning i januari 2016 tog kontakt med Spiritus Mundis visade det sig att organisationen inte hade någon kunskap om YPG. Allt åt Alla tog genast kontakt med SVT – som svarade att de inte har något ansvar att kritiskt granska uppgifterna från Spiritus Mundi.

Då vände sig Allt åt Alla till liberala Sydsvenskan – Skånes största tidning. Sydsvenskan bad Allt åt Alla återkomma med en debattartikel. Vänsteraktivisterna i Allt åt Alla gjorde så men fick svar att deras text inte passade debattformatet. Sydsvenskan lovade att deras nyhetsredaktion skulle granska extremistprojektet istället men någon granskning från Sydsvenskan kom aldrig. Samtidigt skickade Rojavakommittéerna in en debattartikel till SVT Debatt men även den refuserades. (Debattartikeln finns att läsa i sin helhet på Rojavakommitéernas hemsida: http://www.rojavakommitteerna.com/nyheter/skarpning-svt-ypg-ar-progressivt/

På sin Facebooksida skriver Förbundet Allt åt Alla:

Hela arbetet kring ”våldsbejakande extremism” bygger på falska förutsättningar; till begreppet “våldsbejakande extremism” räknas nämligen alltifrån jihadister som stödjer ISIS, till nynazister i NMR, till oss inom vänstern som stödjer YPG/YPJ — en sammanblandning som av forskare och faktiska experter anses vara mycket bristfällig och helt ovetenskaplig.
Malmö Stad har tidigare fått kritik för sina otillräckliga insatser mot “våldsbejakande extremism” och bidragsentreprenörerna i Spiritus Mundi såg i det en god affär. Deras projekt gav en enkel utväg för Malmö Stad.

Länk till fb-inlägget: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10154904630407381&substory_index=0&id=282899937380

 

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se