Kontakta oss

ARBETSLIV

Fackliga aktivister satte ögonbindel på August Palm

Publicerat

den

INRIKES Tidigt under måndagsmorgonen genomförde LO-anslutna arbetare en annorlunda och riktad aktion mot LO, TCO och Saco. Aktivisterna satte bland annat ögonbindel på arbetarrörelsens grundare i Sverige, August Palm, som står som staty framför LO-borgen i centrala Stockholm.

”August Palm skulle skämmas över vad Socialdemokraterna, LO, TCO och SACO håller på med. Vi sätter ögonbindel på Palm-statyn utanför LO-palatset för att han ska slippa se skiten.”, säger den fackliga aktivisten Joakim som uppger att han är organiserad i ett LO-förbund.

Joakim och övriga aktivister som var på plats utanför LO-borgen tillhör en grupp som skämtsamt kallar sig för kommando ”Skona August Palm”. Syftet med den symboliska aktionen var att uppmärksamma förslaget om strejkförbud som LO, TCO och Saco presenterade tillsammans med näringslivets lobbyister förra veckan. Enligt aktivisterna i ”Skona August Palm” är storfackens agerande ett svek mot alla arbetare som inte vill ha fackmonopol. Dessutom anser man att storfackens företrädare kör över sina egna gräsrötter.

”Strejken är vårt främsta påtryckningsmedel och förhandlingsvapen. Att Socialdemokraterna och storfacken nu avväpnar sina kamrater i arbetarrörelsen är helt ofattbart. Konfliken på arbetsmarknaden står mellan klass och klass, mellan ägare och arbetare. Vi i kommando ”Skona August Palm” uppmanar storfacken att tänka om. Vi behöver solidaritet mellan arbetare – inte med företagsledningar!” skriver aktivisterna som även uppmanar människor att sluta upp i en planerad massaktion på Norra bantorget i Stockholm den 25 augusti.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se