Kontakta oss

UTRIKES

Nu får australienska högerpolitiker placera barn i fångläger i Stilla havet

Publicerat

den

AUSTRALIEN | Högsta domstolen i Australien har gett landets högerregering tummen upp att placera flyktingar i fångläger ute i Stilla havet. I nuläget handlar om drygt 260 personer. Drygt 80 av dessa är barn, varav flera uppges vara födda i Australien.

Beslutet att placera flyktingar i fångläger har väckt kritik från FN samt utlöst protester runt om i Australien. Levnadsvillkoren för flyktingarna beskrivs som ohållbara i lägren. Rapporter om ren och skär misär har kommit till allmänheten. Levnadsvillkoren ska bland annat ha varit så pass usel att ohyra, parasiter och sjukdomar har uppstått, något som bland annat har orsakat dödsfall. Kvinnor och barn i lägren har även vittnat om sexuella övergrepp och trakasserier.

Myndigheterna har inte kunnat eller struntar i att säkerställa en trygg tillvaro för flyktingarna. Barnläkare rapporterar om att flera barn far psykiskt illa. Flyktingbarn tvingas sova med ohyra i sängarna och istället för leksaker får barnen roa sig med att leka med kackerlackor. Enligt barnläkare ska en sjuårig flicka ha upptäckts med att skära sig själv med rakblad. Självmordsförsök där barn har försökt hoppa från byggnader har också rapporterats enligt barnläkarna skriver The Guardian.

Sedan 2012 stoppar Australien båtar med flyktingar som försöker ta sig till landet för att fly fattigdom och förföljelse. De som inte vänder om sina båtar förs till landets flyktingläger i Nauru eller Papua Nya Guinea.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se