Kontakta oss

INRIKES

Kommunisterna hotade med ockupation – då vek sig nämnden för protesterna

Publicerat

den

GÖTEBORG Drygt två hundra Kortedalabor deltog på Kommunistiska Partiets protestmöte mot politikernas planerade flytt av Kortedala bibliotek. Under protestmötet kunde kommunisterna även leverera en protestlista som över 4000 personer skrivit under.

Protestmötet som började klockan 13.00 på Kortedala torg lockade många åhörare. Drygt tvåhundra personer hade slutit upp för att protestera mot den planerade flytten av Kortedala bibliotek. Bakom flytten döljer sig beslut som innebär att politikerna flyttar resurser från förorten till stan. I detta fall rör det sig om över 5,7 miljoner kronor som flyttas från Kortedala bibliotek för att finansiera nya Världslitteraturhuset i Gamlestaden. De minskade resurserna innebär att biblioteket i Kortedala inte kommer ha råd att betala hyran för lokalerna vilket lett till tal om att flytta verksamheten till Gärdsåsskolan en bra bit från torget.

Reaktionerna från boende i Kortedala och Bergsjön har varit starka sedan beskedet blev offentligt för några veckor sedan. Några som har organiserat i frågan är Kommunistiska partiet i Kortedala. Idag höll partiet ett protestmöte där partiet uppmanade kortedalaborna att träda fram och göra sina röster hörda, vilket flera privatpersoner även valde att göra.

Många människor slöt upp på Kommunistiska Partiets protestmöte.

Kommunisterna uppmanade samtliga närvarande att delta på politikernas nämndsmöte en timme senare. Under mötet hotade kommunisterna att göra som i Sollefteå och ockupera lokalerna om politikerna inte lyssnar.

Stolarna räckte inte till

När stadsdelsförvaltningen slog upp dörrarna gick majoriteten av deltagarna in, antalet kritiska röster var så pass många att stolarna till åhörarna inte räckte till.

Inför mötet hade politikerna placerat ut personer som delade ut flygblad till allmänheten där de rödgröna försvarar sitt beslut. För politikena var det viktigt att poängtera att fördelningen av resurser från förorten till stan inte innebär en nedläggning av biblioteket.

I samband med mötet överlämnade Håkan Lundqvist från kommunisterna en protestlista med 4100 namnunderskrifter som ställer sig emot en flytt av biblioteket från Kortedala torg. I ett anförande till politikerna återkom Håkan Lundqvist till att det är politikernas uppgift att tjäna folket. Han tog även upp flera av de åtstramningar som skett i Kortedala de senaste åren och fick stora applåder när han presenterade samma krav som Kommunistiska partiet ställde under protestmötet timmen innan.

 

Rädda politiker

De starka protesterna har lett till att stadsdelsnämnden blivit märkbart tagna på sängen. Efter protesterna yrkade en enig stadsdelsnämnd att biblioteket ska få ligga kvar vid torget, men eventuellt i andra lokaler. Att flytta lokalerna till Gärdsåsskolan var inte heller längre aktuellt. Till tidningen GP säger ordföranden i Östra Göteborgs stadsdelsnämnd, Özgür Tabas (mp) att stadsdelsnämnden påverkats av protesterna.

– Naturligtvis, man funderar ett varv till, vi måste ju ta hänsyn till folkviljan, men samtidigt måste vi ta ansvar, sa Özgür Tabas till GP.

Trots politikernas halvdana pudel i frågan om var biblioteket ska få ha sina verksamheter är det mycket som talar för kraftiga nedskärningar i verksamheten. Farhågor bland flera Kortedalabor är att nedskärningarna kommer slå mot öppettiderna – vilket tidigare skett i grannstadsdelen Bergsjön.

Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se