Kontakta oss

NOTISER

Konservativ nationalist fälls för folkmord och brott mot mänskligheten

Publicerat

den

radovankWC
HAAG
| Idag kom domen mot den konservativa nationalisten Radovan Karadzic. Internationella krigsförbrytartribunalen för det forna Jugoslavien dömer Karadzic till 40-års fängelse för folkmord och brott mot mänskligheten.

Den tidigare bosnienserbiske ledaren Radovan Karadzic fälls av krigsförbrytartribunalen för folkmord i Srebrenica. Rätten slår fast att Karadzic var ansvarig för folkmordet i Srebrenica där uppemot 8000 bosnier mördades. Enligt rätten ska det ha funnits en utarbetad plan att etniskt rensa Srebrenica med hjälp av mord.

Haag-tribunalen menar även det fanns en plan att genom terror göra civila till måltavlor samt etniskt rensa Sarajevo. Under Karadzic 44 månader långa belägring av Sarajevo gjorde han sig skyldig till krigsbrott och brott mot mänskligheten. Karadzic döms till 40 års fängelse. Rättegången är en av Haag-tribunalens största rättegångar i tribunalens historia.

Radovan Karadzic blev ledare för det nationalkonservativa, Serbiendemokratiska Partiet då nationalistiska krafter slet i sönder forna Jugoslavien. Partiet och Karadizic drevs av ett kraftigt hat mot muslimer.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se