Kontakta oss

INRIKES

Koranbrännande högerextremister hotade Rosengårdsbor med pistol

Publicerat

den

Mannen i mitten bär ett basebollträ - Faksimil Youtube

HÖGERVÅLDET Högerextremisterna som brände koranen i Rosengård hotade människor med pistol och basebollträn. Det uppger flera personer som blev vittnen till koranbränningen.

De danska högerextremisterna som brände koranen i Rosengård hotade flera rosengårdsbor med pistol och basebollträn. Det uppger flera vittnen för fotografen Viktor Pressfeldt som har gjort ett reportage om upploppen i Rosengård förra helgen. Vittnena uppger att de försökte stoppa högerextremisterna från att bränna koranen vilket resulterade i att högerextremisterna konfronterade dem med basebollträ och pistol.

– De var sex stycken danskar som dök upp i en bil med dolda registreringsplåtar och började elda koranen. Vi försökte stoppa dem, några av oss med pinnar. Men danskarna kom mot oss med både pistol och basebollträ, säger ett av vittnena till Victor Pressfeldt.

När Victor Pressfeldt frågade vittnena om dom kunde ha förväxlat danskarnas medhavda gasolbrännare, som användes för att tända eld på koranen, med ett skjutvapen så svarade det ena vittnet nej. Enligt vittnet kunde han se skillnad på en gasolbrännare och pistolen då han är utbildat befäl inom den svenska Försvarsmakten.

– Utöver gasolbrännaren viftade de med både pistol och basebollträ bakom mobilkameran. Vi blev väldigt skrämda och backade undan, säger vittnet till Victor Pressfeldt.

På filmen på koranbränningen som har publicerats på SD-politikern Kent Ekeroths sajt, Samnytt, kan man tydligt se att minst en av de danska högerextremisterna bar på ett basebollträ. Några bilder på en pistol kan man inte se i den klippta filmen.

Läs Victor Pressfeldts reportage i tidningen Arbetaren.

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se