Kontakta oss

INRIKES

Skolmördaren i Malmö delade högerextrema budskap på sociala medier

Publicerat

den

Malmö latinskola, nya tillbyggnaden från 2014. Bild: Jorchr Licens: CC BY-SA 3.0

HÖGERVÅLDET Två döda efter gårdagens skolattack i Malmö. Polisen inleder dialog med Säpo. Dubbelmördaren har tidigare delat nationalistiska budskap på sociala medier.

Strax efter klockan 17.00 på måndagseftermiddagen kom larmades polisen om flera skadade personer på Latinskolan i Malmö. När polis och ambulans kom till platsen anträffades två skadade personer. Två kvinnor i 50-årsåldern som var anställda på skolan. De skadade fördes till sjukhus med ambulans, men deras liv gick inte att rädda.

En person greps i anslutning till händelsen misstänkt för mord. Gärningsmannen är 18 årig elev på skolan. Enligt flera medier ska han själv ha larmat polisen efteråt. Mordvapnen beskrivs som svärd och yxa.

Den anhållna dubbelmördaren – Faksimil Instagram

Dialog med Säpo

Under förmiddagen kallade Skånepolisen till en pressträff om skolattacken. Under pressträffen bekräftade polisen att utredarna kommer föra dialog med Säpo och att man utreder om dubbelmördaren hade hatbrottsmotiv.

– Vi kommer naturligtvis föra dialog även med Säpo, sedan kommer vi kunna avgöra om det finns hatbrottsmotiv, sa polisens områdeschef Petra Stenkula under pressträffen.

Under gårdagen genomförde polisen husrannsakan i dubbelmördarens bostad i Trelleborg. Enligt Skånepolisen kommer man gå igenom hans mobiltelefon och datorer.

Rasnationalism och antimuslimska konspirationsteorier

Måndagens skolattack är den tredje i Skåne på drygt sex månader. Precis som gärningsmännen bakom skolattackerna i Kristianstad och Eslöv, har den gripna mördaren i Malmö postat nationalistiska och högerextrema inlägg på sociala medier. På dubbelmördarens Instagram har han postat flera teckningar och texter, bland annat en dystopisk text där samhället beskrivs som en apokalyptisk kollaps som slutar med att huvudpersonen tar livet av sig.

Faksimil Pinterest

På den digitala anslagstavlan Pinterest har 18-åringen delat rasnationalistiska och antimuslimska konspirationsteorier. Det ena inlägget är en engelsk fake news-artikel om att etniska svenskar riskerar bli en minoritet i Sverige. Artikeln bygger på ett tidigare uttalande från Sverigedemokraternas Richard Jomshof. Det andra inlägget är en bild på en karta över ett framtida Europa där Ryssland saknar gräns med Ukraina och Västeuropa målas ut som muslimskt.

Till tidningen Aftonbladet uppger en källa att flera lärare ska ha känt sig oroliga kring 18-åringen. Enligt källan ska de första oroliga samtalen kring 18-åringen inletts redan i vintras.

– Det finns vittnesmål från lärare på skolan som säger att han betett sig väldigt konstigt hela vintern och att man varit rädd att något ska hända, säger källan till Aftonbladet.

Samma dag som attacken inträffade flera märkliga händelser under en lektion ska han ha ställt frågor kring våld och nödvärn. Senare, under en bildlektion, började han ställa frågor om skolans övervakningskameror och rutinerna kring dessa.

– Det gick så långt att bildläraren kontaktade skolkuratorerna som inte var där. Då gick hon till sjuksköterskorna och beskrev sin oro, säger samma källa till Aftonbladet.

 

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se