Kontakta oss

INRIKES

Korrupt direktör kan kosta skattebetalarna en miljon utan att behöva jobba

Publicerat

den

VÄSTERNORRLAND Skattebetalarna i krisdrabbade Västernorrland kan tvingas betala över en halv miljon kronor för den ljugande direktören Karin Åhström som fifflat med skattepengar. Detta utan att hon behöver jobba så mycket som en enda dag.

Region Västernorrland tänker inleda en arbetsrättslig process mot den avsatta HR-direktören Karin Åhström. Anledningen är att Åhström avslöjats med att fifflat med konsultuppdrag samtidigt som hon plockade ut full fallskärm från Göteborgs stad. I ett pressmeddelande skriver landstinget att regiondirektören, medarbetarna och den politiska ledningen saknar förtroende för Åhström.

Karin Åhström skulle egentligen efterträda HR-direktören Viktoria Sjöbom som valde att lämna Region Västernorrland när länets korruptionsskandaler började avslöjas i medierna. Men ser det alltså ut som att parterna kommer hamna i Arbetsdomstolen. Regionen vill riva upp avtalet med Karin Åhström, vilket hon själv inte vill.

– Eftersom Karin Åhström inte visat intresse för att ömsesidigt riva avtalet så inleder vi nu en arbetsrättslig process. Det är jättetråkigt att vi inte kunde komma överens. Det är nu viktigt att det här hanteras korrekt enligt den arbetsrättsliga lagstiftningen, och att det blir en bra lösning för regionen, säger Gun-Britt Hägglund Strandh, förhandlingschef i Region Västernorrland och tf HR-direktör.

När SVT intervjuade Karin Åhstöm den 15 april, frågade tidningens reporter henne om hon hade varit ärlig gentemot Region Västernorrland med att hon fått sparken som personaldirektör i Göteborg. Då ville Åhström inte ens ge ett rakt svar

– Ja, han kände till att jag slutat. Det har framställts som jag fick sparken men jag vill inte påstå att det var så. Vi hade ett avtal där arbetsgivaren har möjlighet att säga upp mig. Det är helt normalt och inget märkligt på den här nivån, säger Karin Åhström, sa hon till SVT.

Av allt att döma är det ekonomiska faktorer som är grunden till varför Åhström vägrar att gå med på att riva avtalet med Region Västernorrland. Enligt Åhströms avtal med regionen har hon rätt till att plocka ut över en halv miljon kronor utan att behöva jobba en enda dag. ”Om behov skulle uppstå att avbryta avtalet i förtid ska en ömsesidig ”varseltid” eftersträvas på minst sex månader.” står det i avtalet. Med arbetsgivaravgifter och sociala avgifter inräknat kommer kostnaden landa på närmare en miljon kronor.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se