Kontakta oss

INRIKES

Katerina Janouch trollattacker inga problem enligt MED-ledaren

Publicerat

den

HÖGERN Det tog inte ens tre veckor för MED-ledaren att gå från att kalla provokativ satir på nätet för ”sjuk smutskastning”, till att istället omfamna densamma. Åtminstone om det är MED:s riksdagskandidat, Katerina Janouch, som provocerar.

För bara några veckor sedan var medlemmarna i högerpartiet Medborgerlig Samling arga över att antirasisten Rolf Johansson hade publicerat en satirbild på MED:s riksdagskandidat, Katerina Janouch. Katerina Janouch själv anklagade den politiska satiren för att vara trakasserier och Rolf Johanssons konto för att vara rasistiskt. Ungefär samtidigt hängde högerextremister ut hans adress på Twitter och människor började massanmäla Rolf Johanssons konton på sociala medier, vilket resulterade i att Facebook stängde ner hans konto. Den som tog initiativ till massanmälningen var ingen mindre än Katerina Janouch själv.

– Hon mobiliserade sin svans till att massanmäla mig, säger Rolf Johansson till Aktuellt Fokus. Rolf uppger även att han inte är speciellt stolt över bilden men rycker på axlarna när det gäller de hysteriska reaktionerna från MED och Katerina Janouch följare.

– I och med detta så försvann 10 år av vänner, kontakter, minnen, foton, ja rubbet. Trots ihärdiga försök så vägrar Facebook att lämna tillbaka kontot.

– Det är allvarligt att Facebook så lättvindigt styr och ställer, men än mer allvarligt är det att en riksdagskandidat använder och utnyttjar sin plattform för att massanmäla och tysta meningsmotståndare. Vad skulle hända den dagen om hon fick reell makt, undrar Rolf Johansson.

Bilden som MED rasade över

Från ”sjuk smutskastning” till ”okej” på mindre än tre veckor

Även MED:s partiledare, Ilan Sade, deltog i drevet mot Rolf. Ilan Sade gjorde bland annat ett offentligt fördömande av satirbilden på sociala medier. I uttalandet kallade Ilan Sade satiren för ”sjuk smutsatsning”.

I veckan blev Katerina Janouch uppmärksammad på sociala medier efter att hon hade postat en nedsättande satirbild föreställande Centerpartiets partiledare, Annie Lööf, iklädd hijab och ett invandrarfientligt budskap.

Efter att Katerina Janouch publicerat bilden fick hon mängder med kritik, inte minst från borgerligt håll. Många människor ansåg att Janouch gått över gränsen och började kontakta Medborglig Samling för att veta om partiet ställer sig bakom agerandet. Igår kom svaret från partiledaren Ilan Sade. Nu är det helt plötsligt okej att posta satirbilder som kan uppfattas som kränkande och nedsättande.

”Vi agerar annorlunda och bryter ny mark. Det är jag stolt över, och beskyllningar från läktaren om omognad ser jag främst som ett kvitto på att det finns geist och att vi är på rätt väg.” avslutar Ilan Sade sitt offentliga uttalande på Facebook.


Kim Fredriksson
kim.fredriksson@aktuelltfokus.se