Kontakta oss

INRIKES

Korruption i grundskolan tvingar kommunen se över rutinerna

Publicerat

den

INRIKES    Ännu en korruptionsskandal skakar den svenska välfärden. Vid minst fem tillfällen har rektorn på Hedens skola i Öckerö kommun anställt sina egna släktingar som skolpersonal. Nu tvingas hela kommunen se över sina rutiner. 

Det är tidningen GT som avslöjar att rektorn vid Hedens skola i skärgårdskommunen Öckerö, Viktoria Johansson, har anställt sina släktingar vid minst fem tillfällen. En nyhet som har skakat om hela kommunen. Enligt Öckerö kommuns skolchef Katarina Lindgren kallar rektorns agerande för olämpligt och uppger att kommunen kommer behöva se över rutinerna.

– Det är olämpligt. Vi behöver se över rutinerna. Det är precis som med attestregler med fakturor och liknande att man inte undertecknar avtal med nära släktingar, familj eller andra, säger Katarina Lindgren till Expressen.

Trots den uppenbara Jäv-situationen anser inte Viktoria Johansson att hon har gjort något fel eller konstigt. Istället försvarar hon sig med att det har varit svårt att hitta extrapersonal till skolan. Till GT och Expressen erkänner hon bara att det handlar om två släktingar som är anställda just nu.

– Jag har inte sett att det varit något konstigt eller annorlunda, säger Viktoria Johansson till Expressen.

De fem anställningarna ska ha skett de senaste två åren.

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se