Kontakta oss

INRIKES

Vänsterpartiet vill slopa karensdagen för att motverka corona

Publicerat

den

Nooshi Dagostar - Fotograf: Jessica Segerberg

INRIKES   Vänsterpartiet tänker lägga fram förslag till regeringen om att slopa karensdagen tillfälligt. Anledningen är för att Vänsterpartiet vill minska smittspridningen av coronaviruset. ”Karensdagen ökar sjuknärvaron”, säger Vänsterpartiets partiledarkandidat Noshi Dagostar.

Smittskyqdsläkarna och experterna är eniga: gå inte till jobbet om du känner dig sjuk. Uppmaningen kan tyckas tramsig men tyvärr är det blodigt allvar. Närmare 140 svenskar har hittills smittats av det nya coronaviruset och risken för att antalet ska växa ordentligt är stor. Inte minst på grund av att många svenskar väljer att jobba när dom är sjuka. Den största förklaringen är karensdagen som innebär att sjuka människor förlorar ekonomiskt på att vara hemma från jobbet. Nu höjer Vänsterpartiet rösten mot systemet och föreslår att karensdagen ska tas bort tillfälligt med hänvisning till coronaviruset. Människor ska inte drabbas ekonomiskt för att motverka smittspridningen säger Vänsterpartiets talesperson i socialförsäkringsfrågor Nooshi Dagostar.

– Det är för att motverka smittspridningen. De som tar ansvar för att vara hemma, om de nyser och känner sig dåliga, de ska inte behöva drabbas ekonomiskt, säger Nooshi Dadgostar till Aftonbladet.

Enligt Nooshi Dagostar kommer Vänsterpartiet lägga fram förslaget till regeringen så snabbt som möjligt.

– Karensavdraget ökar ju sjuknärvaron, det vet vi. Och jag tror att det vore bra om vi genom det här kan minska smittspridningen. Vi kan diskutrera exakta utformningen med regeringen. Vi hoppas att kunna genomföra det snabbt, säger Dadgostar.

 

Magnus Karlsson
redaktionen@aktuelltfokus.se