Kontakta oss

NOTISER

Kriminella arbetsköpare gripna – hotade och blåste anställda på lön

Publicerat

den

resizer
OTRYGGA SVERIGE | Tre män med inblandning i konkursen och plundringen av Finspångs Konditori & Bageri AB, i dagligt tal Åbergs konditori, sitter nu anhållna i Göteborg. Arbetssituationen för de tidigare anställda på det anrika konditoriet i Finspång var under all kritik. Det har handlat om hot, uteblivna löner, ägaren som tagit pengar direkt ur kassan utan att redovisa med mera.

Tidigt i tisdags morse genomförde Ekobrottsmyndigheten tillslag på flera platser i Västergötland och i Göteborgstrakten i ett ärende som refereras till som ”bageri-ärendet”. Det handlar om flera bolag med anknytning främst till bagerier, caféer och liknande verksamhet. Brottsmisstankarna rör tre personer och avser grova bokföringsbrott och grova bedrägerier. Husrannsakningar är genomförda och beslag har skett. Alla tre sitter nu anhållna.

Misstankarna handlar dels om att bokföringsskyldighet under flera år inte har följts, men också att en bank, samt flera finansieringsbolag lurats att betala ut pengar för leasingavtal trots att varken försäljning eller uthyrning skett. Totalt rör det sig om tio grova bedrägerier på belopp mellan 150 000–350 000 kr, sammanlagt cirka 2,5 miljoner kronor. Brotten ska ha begåtts under 2014 samt första halvåret 2015.

Mitt i kaoset står de anställda på bageriet i Finspång. De har har lurats på löner och blivit hotade när de ifrågasatt den uteblivna löneutbetalningen. Vad händer nu undrar de säkert. Positivt i detta kaos är att det rensas upp på arbetsmarknaden så oseriösa och kriminella arbetsköpare försvinner. Det är flera personer som är misstänkta för grov brottslighet kopplad till ”bageri-härvan”. Samtliga misstänkta förnekar brott

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se