Kontakta oss

NOTISER

Svenska resebolag använder hotell som drivs med underbetalt tvångsarbete

Publicerat

den

dubai2
UTRIKES | Dubai har blivit en allt större turistort. I år väntas 20 000 resa dit med tre stora svenska resebolag Apollo, Ving och Fritidsresor. Svenska resebolagen använder sig av hotell där underbetalda migranter utför tvångsarbete och jobbar upp till tolv timmar om dagen utan övertidsersättning, skriver tidningen Arbetet.

Men enligt en rapport från Swedwatch använder sig resebolagen av hotell där migranter tvångsarbetar. Arbetarna är underbetalda, jobbar ofta tolv timmar om dagen utan övertidsersättning och Hotellens ägare har beslagtagit deras pass. Att arbetsköparen beslagtar passet är ett tydligt tecken på tvångsarbete. Allra sämst har de migrantarbetare som anställts via bemanningsbolag och skrivit under sitt kontrakt i hemlandet. Då de kommer till Dubai tvingas de ofta gå med på ett annat, sämre, kontrakt där lönen är lägre än vad som först lovats.

I Dubai finns, precis som i Qatar och flera andra länder i Mellanöstern, det så kallade kafalasystemet som ska förse Gulfländerna med arbetskraft från andra länder. Systemet innebär att arbetsköparna tar ansvar för den arbetskraft som de tar in från andra länder. För att hålla kontroll beslagtar företagen deras pass, vilket gör att de anställda är helt i händerna på arbetsköparna. En slavhandel som kommit in i 2000-talet.

Apollo, Ving och Fritidsresor säger i en gemensam kommentar till Dagens Nyheter att de tar till sig av kritiken i Swedwatch rapport om att de inte gjort tillräckligt för att följa upp hur deras uppförandekoder efterlevs på hotellen.

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se