Kontakta oss

INRIKES

Kristdemokrat kritisk mot Aktuellt Fokus press- och yttrandefrihet

Publicerat

den

HÖGERN Tidigare ordföranden för Öppna Kristdemokrater beklagar sig över Aktuellt Fokus yttrandefrihet och pressfrihet. Anledningen? En kritisk krönika om högerledaren Ulf Kristersson.

Det är i ett inlägg på Twitter som före detta ordföranden för Öppna Kristdemokrater, Maria Hansson, beklagar sig över Aktuellt Fokus. Orsaken till hennes kritiska inställning är för att Aktuellt Fokus tidigare publicerat en krönika om Moderaternas partiledare Ulf Kristersson.

I krönikan konstaterar artikelförfattaren Kim Fredriksson att Ulf Kristersson inledde sin politiska bana när Sverige gick igenom en högerextrem hatvåg som understöddes av Moderaterna. Samma parti som under samma period vägrade agera mot apartheidregimen i Sydafrika och som stöttade Pinochetdiktaturen i Chile. Fredriksson ställde sig även frågan om det var denna linje som gjorde att Kristersson sökte sig Moderaterna.

Ulf Kristersson gick med i Moderaterna under 1980-talet. Efter att han hade avslutat sina studier 1988 blev han vald till MUF-ordförande. Två år dessförinnan hade Sverige genomgått en högerextrem hatvåg i samhället vilken kulminerade i att dåvarande statsminister Olof Palme blev mördad. Då som nu försökte Moderaterna måla ut Socialdemokraternas partiledare som något slags diktator. Socialdemokratins ljumma kapitalkritik överdrevs och utmålades som kommunism i bland annat Svenska Dagbladet. Då var Moderaterna ett Pinochethyllande parti som banade vägen för – och understödde – en högerextrem hatvåg. Var det detta som attraherade Ulf Kristersson och fick honom att gå in i Moderaterna?

Beklagar sig över press- och yttrandefriheten

I Maria Hanssons Twitterinlägg inleder hon med att konstatera att Aktuellt Fokus är en vänstervridning. Efter att ha konstaterat Aktuellt Fokus politiska färg – det vill säga röd – väljer Maria Hansson att beklaga sig över Aktuellt Fokus press- och yttrandefrihet. Enligt kristdemokraten borde man inte få skriva så pass kritiskt om Ulf Kristersson.

”Vist, Aktuellt Fokus är en vänstertidning. Vist, vi har pressfrihet. Vist, vi har yttrandefrihet. MEN press och yttrandefrihet innebär INTE att man får hänga ut folk hur som helst.” skriver Maria Hansson och avslutar med att Aktuellt Fokus borde skärpa sig.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se