Kontakta oss

INRIKES

Kristdemokratisk valledare förminskar högerextremt rasistdåd

Publicerat

den

KRISTDEMOKRATERNA Den högerextrema gärningsmannen sköt sex svarta migranter och gjorde fascisthälsning innan han greps. Nu försöker Kristdemokraternas valledare i Danderyd förminska attentatet på Twitter.

Macerata i mellersta Italien skakas av ytterligare ett rasistiskt vansinnesdåd efter att en 28-årig högerextremist skjutit ner sex svarta migranter i drive-by attentat mot minst två platser i staden. När gärningsmannen greps hade han en italiensk flagga virad runt nacken och gjorde fascisthälsningar.

Enligt italienska medier kan mordförsöken hänga ihop med en rasistisk näthatsstorm tidigare i veckan. Näthatsstormen blossade upp efter att en 29-årig nigeriansk man gripits för mord på en 18-årig kvinna.

Inget av offren för gårdagens rasistattack uppges ha haft några kopplingar till den gripna 29-åriga nigerianen eller till det 18-åriga mordoffret. Gärningsmannen för drive-by attentaten är dessutom en väldokumenterad högerextremist.

Förminskas av KD-politiker

Efter att journalisten Alexandra Pascalidou fördömde det vidriga attentatet på Twitter började KD-politikern Joachim Gahm förminska det rasistiska attentatet. Enligt Gahm är rasistattacken ingen rasistattack, i svaret till Alexandra Pascalidou kallar han attentatet för hämnddåd.
”Glöm inte att det var en hämnd för ett mord som en svart man utförde tidigare i veckan. Nämndes inte av rapport, hämndåd är rätt betäckning inte rasistdåd.” skriver Joachim Gahm.

KD-politikern tycker dessutom att man piskar upp stämningen genom att benämna rasistdådet som ett rasistdåd. Att samtliga offer var svarta, inte hade någon koppling till mordet på den 18-åriga flickan och att den gripna gärningsmannen heilade samtidigt som han greps, tar Joachim Gahm ingen hänsyn till.

”Hudfärgen spelar väl absolut ingen roll, motivet var hämnd. Naturligtvis är ingen form av dödande försvarligt. Men att försöka piska upp en stämning av att det skulle vara rasistdåd är inte ok.” skriver KD-politikern Joachim Gahm.

 

Aktuellt Fokus har försökt nå Joachim Gahm för en kommentar.

Maria Johansson
maria.johansson@aktuelltfokus.se