Kontakta oss

INRIKES

Kritikstorm mot Feministiskt Initiativ – Tänkte demonstrera mot arbetarrörelsen på 1 maj

Publicerat

den

filund
ARBETARNAS DAG| Från att demonstrera mot arbetarrörelsen och för näringslivet på 1 maj har Feministiskt Initiativ vänt 180 grader – Nu kommer partiet demonstrera mot kapitalism och nationalism istället. Bakom den kraftiga helomvändningen ligger en massiv kritikstorm från arbetarvänner.

Feministiskt Initiativs fokus på 1 maj väckte hård kritik från arbetarvänner. Från början tänkte partiet använda arbetarnas dag till att demonstrera mot arbetarrörelsen i Lund. Anledningen enligt FI låg till grund för de anser att arbetarrörelsen styrs och verkar för män och inte för kvinnor och ickebinära. Feministiskt Initiativs fokus väckte massiv kritik från lokala antikapitalister och flera arbetarvänner protesterade och gjorde narr av FI:s fokus på arbetarnas dag.

– OM FI ska gräva där de står borde de ju bli Universitetspartiet skrev kommunisten Jenny på Facebook. En åsikt som verkar delas med flera andra arbetarvänner i staden.

När kritiken tilltog tog det inte lång tid förrän FI började bedriva skadekontroll. Därefter dröjde det inte länge tills planerna på att demonstrera mot arbetarrörelsen på arbetarnas dag var som bortblåsta.

På den nuvarande evenemangsbeskrivningen kan man inte finna så mycket som ett spår av den ursprungliga texten. Istället kan man läsa att FI demonstrerar för en annan världsordning och att FI numera beskriver kapitalismen som ett förtryck. Vilket går emot den bild som flera partiföreträdare målade upp i valrörelsen då de sade sig arbeta för kapitalism fast med ett mänskligt ansikte.

I efterspelet till Feministiskt Initiativs ursprungliga demonstrationsplaner har partiet gått ut på sociala medier och tackat för den konstruktiva kritiken. Men när partiet ska beskriva arbetarrörelsen så framkommer det att deras syn på arbetarrörelsen i princip  är oförändrad.

”Arbetarrörelsen är skapad ur ett samhälle där det var män som arbetade. Den är alltså skapad av män för män.” skriver FI Lund när de utvecklar sin syn på det hela. Vidare skriver de att det är först i nutid som feminismen och antirasismen  gradvis har blivit inkluderat i arbetarrörelsen.

Redan 1844 citerade Karl Marx den franske matematikern tillika socialisten Charles Fourier (1772 – 1837) och dennes tankar kring socialism och jämlikhet: ”Förändringar i en historisk epok kan alltid bestämmas utifrån kvinnornas utveckling mot frihet därför att i relationen mellan man och kvinna, mellan svag och stark, är den mänskliga naturens seger över brutalitet mest uppenbar. Kvinnofrigörelse är det naturliga måttet på allmän frigörelse.”

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se