Kontakta oss

NOTISER

Krönika: ”Du skall inte stå stillatigande”

Publicerat

den

ph
KRÖNIKA
|
Den som råkar ut för en olycka får anledning att tänka på ordspråket: ”I nödens stund prövas vännen.” När näsan blöder och skrapsåren inte vill sluta svida, är vänner ofta färre än man hade hoppats. Numera har socialdemokratin få vänner i nöd. Vår spaning gäller ett nytt samhällsfenomen:
socialdemokrati sans solidarité.

När Mustafa Omar blev en belastning för socialdemokraterna klargjorde oppositionsledaren Stefan Löfven att i fråga om antisemitism fanns inte en millimeter att ge. Det var ett av de tydligare ställningstagandena från en ledande socialdemokrat gällande antisemitism, sedan svenskar och socialdemokrati – inte minst på genom av utrikesministern Sten Andersson, salig i minne – kom att associera Israel och ett av våra minoritetsfolk, judar, mer med förtryck av palestinier, än med befrielsen av ett annat förtryckt folk, judar.

Fredagen 14/8 2015 invigde samme Löfven Segerstedtinstitutet i Göteborg, nu i rollen som statsminister. Han menar att det är ”alldeles uppenbart” av vi behöver mer kunskap om metoder att förhindra rasism. (Jag är medveten om kritiken mot institutet och har ingen avsikt att förtiga den.)

Söndagen 16/8 2015 höll statministern sitt sommartal i Vasaparken. Han talar om en sorts nollvision vad det gäller tiggeri och metoden – som riktar sig mot ett annat av våra minoritetsfolk, romer – är att inte tillåta bosättningar på privat eller allmän mark och: ”… att de människor som tigger kommer in i utbildning och sociala system i sina hemländer.”

Vi har alla sett de fattiga romerna från Östeuropa. Varje dag. Sedan regeringens handfallenhet hade blivit plågsamt uppenbar, återkom den ansvarige ministern Åsa Regnér ofta till att hon hade arbetat med frågan sedan ”dag ett.” Ändå var det inget ljus.

Löfven hänvisar i talet till statsrådet Regnérs avtal mer Rumänien. Avtalet avslutas med följande mening: ”This declaration is not intended to create any legally binding or rights obligations.” Enligt avtalet har inget av länderna några skyldigheter och ingen av romerna några rättigheter. Avtalet är vad man i dagligt tal kallar ett bedrägeri, värdigt ett avsnitt i TV-serien Javisst, Herr Minister, ett sätt att försöka få det att se ut som att man gör något.

I sommartalet citerar Löfven Elie Wiesel och ett hans mest kända motiv, kampen mot passivitet och likgiltighet: ”Du skall inte stå stillatigande.” Jag hade nog inte väntat mig att få höra om en folkfördrivningspolitik i samma tal som Elie Wiesel citeras. Jag trodde inte det var mänskligt möjligt att vara så tanklös; så smaklös.

Den millimeter Löfven inte hade att ge 2013, har tänjts ut till 1500 kilometer i dag. Det ungefärliga avståndet från Sverige till Rumänien.

PH Bartholdsson – Gästskribent
redaktionen@aktuelltfokus.se

Fortsätt läsa
Annons