Kontakta oss

INRIKES

Liberalerna: ”Undersköterskorna tjänar för mycket pengar”

Publicerat

den

INRIKES| Liberalernas Jan Björklund och Erik Ullenhag anser att unga och invandrare i vården ska tjäna runt 14 000 kronor i månaden före skatt. Utöver det ställer högerpolitikerna sig emot fackförbundets Kommunals krav på en extra lönesatsning på undersköterskor.

Fackets krav en extra lönesatsning på undersköterskor skulle kunna ge ett extra tillskott på 1061 kronor i plånboken. En klar förbättring för yrkeskåren som är en av Sveriges sämst betalda trots sitt hårda jobb. Men det säger alltså högerpolitikerna inom Liberalerna nej till. De anser nämligen att undersköterskorna tjänar för mycket pengar.

I en debattartikel i Dagens Nyheter utnyttjar de bägge högerpolitikerna den tidigare flyktingvågen till Sverige för att legitimera sina åsikter om lönedumpning. Enligt Björklund och Ullenhag handlar förslagen om nya låglöneanställningar inte om att sänka lönerna för arbetare – istället påstår politikerna att det handlar om integration. Trots det framgår det tydligt att de även vill dumpa lönerna för Sveriges unga. Enligt förslaget om låglöneanställningar står det klart att de vill att invandrare och unga ska utföra heltidstjänster för så lite som 14 000 kronor i månaden före skatt.

På arbetarklassens bekostnad

Den liberala politikerduon kallar förslaget om låglöneanställningar för ”startjobb” och skriver att de även vill slopa arbetsgivaravgiften för de arbetsköpare som anställer via speciella låglönekontrakt. I klarspråk innebär förslaget att en utbildad undersköterska riskerar att jobba heltid för en lön på endast 11500 kronor i månaden när skatten är dragen. Med andra ord svältlöner. Helt i linje med tidigare utspel vars syfte är att gynna etablissemangets ekonomiska elit på arbetarklassens bekostnad.

 

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se