Kontakta oss

UTRIKES

Kyle Rittenhouse huvudtalare och dragplåster för proto-fascister

Publicerat

den

Alt right-aktivister - Foto: Anthony Crider

HÖGERN   Förnekade extremistkopplingar och högerextrema sympatier. Nu har 18-åriga Kyle Rittenhouse tackat ja till att bli dragplåster för högerextrema proto-fascister.

18-åriga Kyle Rittenhouse sköt ihjäl två män och skadade en tredje under en Black lives matter-demonstration i Wisconsin i augusti 2020. Rittenhouse åtalades för både mord och mordförsök men friades av domstol.

Efter dödsskjutningen i Wisconsin har mycket fokus hamnat på Rittenhouse´s påstådda högerextrema åsikter, vilka han själv har förnekat. Under rättegången förbjöds åklagarsidan att lägga fram fotobevis på kopplingar mellan Rittenhouse och den nynazistiska organisationen Proud Boys. Samtidigt har det pågått en intensiv konservativ kampanj för att kasta tvivel över hans påstådda extremism. Efter rättegången intervjuades Kyle Rittenhouse av Tucker Carlson och då påstod han att han egentligen stöttade Black Lives Matter.

Nu drygt tre veckor efter Kyle Rittenhouse frikändes har extremistkopplingarna blivit än tydligare. För bara ett par dagar sedan tackade han ja till att bli huvudtalare och dragplåster på det högerextrema konventet Americafest. Americafest arrangeras av den högerextrema studentorganisationen Turning Point USA. En organisation som beskrivs som bland annat proto-fascistisk och med tydliga kopplingar till vit makt-miljön.

Hat och hot

Utåt försöker organisationen framställa sig en skötsam och laglydig studentorganisation för konservativa. Bakom fasaden har Turning Point blivit en slags paraplyorganisation för den fascistiska alt right-miljön, kristna fundamentalister och nationalkonservativa. Turning Points medlemmar har gjort sig kända för hatkampanjer mot bland annat lärare och anställda på en rad skolor.

I februari i år varnade professorer och anställda på Montana Tech för Turning Points etablering på skolan skulle leda till ökade hot, trakasserier och våld mot de anställda.

– Den här gruppen är känd för samröre med rasister, nynazister och alt-right grupper, sa en av de anställda till medierna i början av året.

 

Fatima Mohammad
redaktionen@aktuelltfokus.se.