Kontakta oss

EU

Ny EU-lag sätter stopp för tatueringsfärger

Publicerat

den

Foto: Wikicommons

EU Inom några dagar träder en ny lag i kraft som kraftigt begränsar vilka kemikalier som får användas i tatueringsfärger. Lagen träder i kraft samtidigt som det finns få alternativ som blir tillåtna.

Den 5 januari träder en ny EU-lagstiftning i kraft som kraftigt begränsar 4000 olika kemikalier. Tatueringsfärger som innehåller dessa kemikalier kommer inte att få säljas eller köpas inom EU.

Bakgrunden till förbudet är den europeiska kemikaliemyndigheten ECHA som fått i uppdrag att utvärdera riskerna med kemikalierna i tatueringsfärger och permanent smink. Målet är att anpassa tatueringsbranschen efter Reach-förordningen som trädde i kraft 2007 som ska skydda människor och miljön från skadliga kemikalier.

Beslutet har upprört många tatuerare.

– Hade man tagit sig tid och satt sig in i detta så hade man märkt – ska lagen följas till punkt och pricka så kommer 2 500 tatuerare bli arbetslösa vid årsskiftet. Hade samma sak hänt på Scania så hade det varit regeringskris, säger Inge Norlin, ordförande för Sveriges registrerade tatuerare till Göteborgsposten.

Med den nya EU-lagen så måste alla tatueringsfärger registreras hos Läkemedelsverket. Myndigheten ska också ha ett ansvar och se till att tatuerare följer lagen men samtidigt verkar de inte själva ha något nytt regelverk förberett.

– Det här är så pass anmärkningsvärt så att man inte kan ta det på allvar än. Jag vet att många tatuerare har fått besked från miljö- och hälsoskydd att de inte tänker stå utanför och leka färgpoliser den 5 januari. Det verkar som att man tänker låta oss arbeta med färgerna tills det kommer nya. De som ska sköta tillsynen har dessutom inte fått något eget regelverk så de vet inte vad de ska kontrollera, vad de ska titta efter, säger Inge Norlin.

Samtidigt som den nya lagen träder i kraft har producenterna av tatueringsfärgerna inte lyckats skapa många alternativ till färgerna som förbjuds.

– Det här kommer att ta tid. Sedan så kommer de gå ut och göra sina stickprov. Men det finns inget att sticka prov på om det inte finns några nya färger, säger Heidi Hay, som sitter i styrelsen för Sveriges registrerade tatuerare, till Göteborgsposten.

En seglivad myt om tatueringar är att det skulle öka risken för cancer. En som är kritisk till det påståendet är Jörgen Serup, professor i dermatologi vid Bispebjerg hospital i Köpenhamn.

– Man famlar i mörkret. I den medicinska världslitteraturen finns inget som direkt tyder på det, säger han och berättar att det dessutom gjorts epidemiologiska studier som visar att det inte finns någon risk, säger Jörgen Serup till Aftonbladet.

Riskerna som finns är främst allergireaktioner. Han är också kritiskt till att färger förbjuds samtidigt som det inte finns någon information om vilka nya färger som kommer erbjudas.

– Man introducerar färger som vi inte vet något om och som kanske ger nya problem, säger Jörger Serup.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se