Kontakta oss

INRIKES

Nu försvinner stödet mot självmord

Publicerat

den

VÄLFÄRDSSLAKTEN│Telefonlinjen dit självmordsbenägna kan höra av sig för att få stöd stängs nu ned. Ansvaret ska istället läggas över på sjukvården och ideella organisationer.

Hjälplinjen är en nationell telefonlinje som fungerar som stöd till personer med självmordstankar, och självmordsbenägenhet.  Huvudansvaret för Hjälplinjen ligger hos Sveriges kommuner och regioner (tidigare SKL, red. anm.), men vid årsskiftet ska tjänsten läggas ned. Detta innebär i praktiken att ett tyngre ansvar kommer att läggas på olika vårdinstanser, men även på föreningar som jobbar ideellt.

Bland annat så kommer Självmordslinjen, som drivs av föreningen Mind, få det svårare att bedriva sin normala verksamhet, som redan i dagsläget har det nog tufft att hjälpa alla som ringer.

– Idag kan vi ta emot ett av tio samtal. Så hur blir det då när nationella Hjälplinjen stänger? Vi har fortfarande en utmaning att hantera verksamheten på dagtid, från sex på morgonen till midnatt. De här pengarna är öronmärkta så att vi ska kunna hålla öppet också nattetid, säger Minds generalsekreterare Karin Schultz till tidningen Proletären.

Tanken är att regionerna själva ska skapa egna tjänster som ersätter Hjälplinjens funktion. Högerstyret i Region Stockholm avvisar däremot bestämt en sådan lösning, och hänvisar istället till primär- och psykiatrivården, som redan är under hög belastning och till stor del drivs av privata sjukvårdsföretag.

Förra året tog 1.574 svenskar livet av sig. Samtidigt tog Självmordslinjen emot över 31.000 samtal.

 

Redaktionen
redaktionen@aktuelltfokus.se