Kontakta oss

ARBETSLIV

LO:s gräsrötter vill bevara strejkrätten

Publicerat

den

INRIKES Fackförbundet Sekos Stockholmsavdelning kräver att Seko ska lämna strejkrättsöverenskommelsen mellan LO och Svenskt Näringsliv. Den senaste tiden har LO-förbundens gräsrötter tagit mer och mer ställning mot LO-topparna.

Det var på Seko Stockholms höstmöte som beslutet togs att facket ska lämna strejkrättsöverenskommelsen mellan LO, TCO, Saco och Svenskt Näringsliv. På Seko Stockholms hemsida slår man bland annat fast att maktförhållandena på arbetsmarknaden kommer vridas till arbetsköparens fördel.

Seko Stockholm är långt ifrån de enda bland LO:s gräsrötter som tar ställning mot överenskommelsen. Med sina 11 000 medlemmar har Sekos branschorganisation spårtrafik tidigare tagit ställning mot fackpamparnas agerande. Även Kommunal väst som har drygt 50 000 medlemmar har tagit ställning för en motion som ska upp på förbundets nästa kongress. Motionen tar ställning för att bevara strejkrätten och är mot överenskommelsen.

När Svenskt Näringsliv öppnade upp för att inskränka strejkrätten visade en undersökning från tidningen Arbetaren att 12 av LO:s totalt 14 förbund var emot en inskränkning av strejkrätten. Då var det Handels som var tveksamma och IF Metall som var för en inskränkning. Trots att förbunden var emot valde fackpamparna att köra över medlemmarna och sluta en strejkrättsöverenskommelse med Svenskt Näringsliv.

Nicklas Andersson
nicklas.andersson@aktuelltfokus.se